TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Restarty i nieb ekrany [minidump]

Odp: Restarty i nieb ekrany [minidump]
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Sierpień 2009, 06:17:05 »
Z ciekawości - czy są tego typu progsy BOOTOWANE z cd (może i jest taka Victoria?), które naprawiają twardziela bez usuwania danych? MHDD tego (z tego co czytałem) nie potrafi. Próba remapowania dysku systemowego na odpalonym systemie - to jak bycie d(...) równolegle na kilku weselach ;)

« Odpowiedź #16 dnia: 19 Sierpień 2009, 06:31:36 »
No i proszę:

[obrazek nie jest już dostępny]  - dysk systemowy

[obrazek nie jest już dostępny]

Następnym zakupionym (dla systemu) dyskiem będzie Caviar...
« Ostatnia zmiana: 17 Kwiecień 2023, 16:10:04 wysłana przez Mirahz »

« Odpowiedź #17 dnia: 19 Sierpień 2009, 10:01:43 »
I wszystko teraz ładnie widać. Na systemowym jeden bad. Ale można jeszcze zakombinować i odpiąć wszystkie inne dyski od komputera zostawiając tylko systemowy. Spróbuj potem włączyć komputer. Czasem taki bsod będzie się pojawiał nawet jeśli bad jest na innym dysku niż systemowy, a widzę że na tym drugim jest już nie jeden a trzy badblocki.

Na niesystemowym dysku próbowałeś robić remap? Pomogło coś?

Co do zakupów, ostatnio dyskiem który właśnie miał 3 bady i potrzebował ratunku victorii był właśnie WD Caviar, jakiś stary model 40GB. Z seagate'ami też miałem problemy. Najpierw stary wysłużony samsung 80GB sie zepsuł (miał prawo, długo działał dobrze). Potem nowy seagate ale nie działał nawet pół roku i zawalił się badsektorami tak, że nawet zerowanie go nie uratowało.

« Odpowiedź #18 dnia: 19 Sierpień 2009, 21:04:21 »
Jeszcze nie remapowałem tego nie-systemowego. Ciekaw jestem, czy mogę to zostawić na noc - tzn. czy jest to bezobsługowe?
A tak przy okazji... Czym jest to remapowanie? Za starych czasów, mówiło się o "zamarkowaniu" BAD'ów - czy to o to biega?

A co do nowego dysku, myślę o:
http://www.komputronik.pl/index.php/product/57332/Podzespoly-PC/Dyski-twarde/WD_Caviar_Black_750GB_WD7501AALS_32MB_cache_SATA-II.html
Testowałem też Victorią tego trzeciego Maxtorka. Stary jak świat, ale ZERO problemów. Oto obraz Seagate - twardzielowe TESCO :) hehe
« Ostatnia zmiana: 17 Kwiecień 2023, 16:10:54 wysłana przez Mirahz »

« Odpowiedź #19 dnia: 19 Sierpień 2009, 21:58:44 »
Raczej nie powinno być kłopotów z zostawieniem skanowania/remapu na noc. Jak skończy to coś tam tylko zapiszczy lekko w komputerze i tyle. Rano zobaczysz wyniki, nic nie powinno zniknąć.

Remapowanie polega na tym, że sektory które są uszkodzone (bady) zostają wyłączone z czynnego funkcjonowania na dysku, a na ich miejsce "wstawiane" są nowe. Każdy dysk zawiera w sobie nieco więcej miejsca niż jest podane w specyfikacji. To dodatkowe miejsce (ograniczone rzecz jasna, dlatego nie można naprawiać badsektorów w nieskończoność jeśli dużo się ich pojawia) jest właśnie wykorzystywane w czasie remapowania.

Widać, że Maxtor mimo, że wiekowy to działa jak powinien a te Seagate to dziadostwo coś. Tak jak pisałem. U mnie jeden dysk był nie do odratowania. Bad gonił bada. A też dziwne bo chwile chodził. Cieżko powiedzieć czy to fizyczne uszkodzenie było czy nie.

« Odpowiedź #20 dnia: 19 Sierpień 2009, 22:08:16 »
Swoją drogą - dla jednego z nich, sam Seagate poleca upgrade firmware:

Nie wiem, czy sam mam ochotę się w to bawić. I tak chcę je potem oddać (po przeniesieniu ważnych danych) do serwisu. Może się zlitują i wymienią na nówki? Często tak to się właśnie odbywa.

Tu infos na ten temat:
http://twojepc.pl/news_wiecej.php?id=18250

http://seagate.custkb.com/seagate/crm/selfservice/search.jsp?DocId=207951&NewLang=enPozdrawiam
Negatyw
« Ostatnia zmiana: 17 Kwiecień 2023, 16:12:11 wysłana przez Mirahz »

« Odpowiedź #21 dnia: 19 Sierpień 2009, 22:15:11 »
Jeżeli tylko masz chęć to jak najbardziej oddaj na gwarancje. Po to ją masz żeby z niej korzystać. Wcześniej ich powiadom żeby na pewno nie dali Ci znowu dysku z wadliwej serii. Na pewno wiedzą o tym, ale gdyby sobie przypadkiem "zapomnieli"..

BSODy dalej się pojawiają?

« Odpowiedź #22 dnia: 19 Sierpień 2009, 22:27:00 »
Z tymi upg hdd są niezłe jaja:
[strona nie jest już dostępna]

BSODY póki co nie zaliczyłem, ale jeszcze nie remapowałem tego nie-systemowego. Od niego zacznę.
Nowy dysk będę miał po weekendzie. Tak więc kolejne (już jestem zaprawiony w bojach) postawienie Win7.

Swoją drogą - jeśli zremapuje BAD'y, czy serwis gwarancyjny mi uwzględni reklamacje jeśli NIC NIE ZNAJDZIE?

P.S. Ponowny skan (bez remapu):
Mój systemowy:

Dziwi mnie tylko wynik SMART:
[obrazek nie jest już dostępny]   (to w czerwonej ramce).
Czyżby (bez mojej zgody) się samo-naprawił?
« Ostatnia zmiana: 17 Kwiecień 2023, 16:12:41 wysłana przez Mirahz »