TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Windows 7 RC - błędy wszelakie.

Windows 7 RC - błędy wszelakie.
« dnia: 22 Sierpień 2009, 08:20:11 »
Witam.

Właśnie pobrałem Windowsa 7. Ściągnąłem wersję RMT specjalnie wersję 64, aby być pewnym, że wszystko będzie działało, bo w końcu jest to wersja finalna. Błędy ściągania mogę wykluczyć ze względu na to, że checksumy się zgadzają.

No i tak. Zacząłem od instalacji, co dziwnym nie jest. Wszystko idzie ładnie, tworzę sobie partycję pod Win7, formatuję i zaczynam właściwą instalację. I tutaj pierwsze rozczarowanie - przy rozpakowywaniu plików windowsa dostałem pierwszy raz bluescreenem po twarzy. Pomyślałem sobie, że to pewnie jakiś byle błąd, więc uruchomiłem instalator ponownie, przy czym odpiąłem od kompa wszystkie urządzenia USB i inne niepotrzebne rzeczy - tak dla bezpieczeństwa. No i zadziałało - bluescreenem po twarzy dostałem dopiero przy 6% instalacji... Kolejne podejście - tym razem w odłączonym wszystkim niepotrzebnym i uruchomionej instalacji w trybie awaryjnym - UDAŁO SIĘ. Instalacja zakończona.

Przyszedł czas na sterowniki. Na pierwszy rzut poszła karta graficzna. Ściągnąłem sterowniki od ATI specjalnie pod moją nową HD4850. Sterowniki do Windows7 64bit - wszystko idealnie dobrane. No więc zaczynam instalacje. Wszystko przebiega sprawnie, do czasu aż system nie wyprodukuje cudownego błędu o tym, że instalator napotkał niespodziewany błąd. Drugie podejście - druga porażka, tyle że tym razem system postanowił odeprzeć moje próby instalacji sterowników w sprawdzony sposób - bluescreenem. Pomyślałem sobie 'sram na sterowniki - instaluję modem do nazistrady'. No to zabieram sie do roboty. Zasysam sterowniki do mojego modemu pod Vistę 64, gdyż wszyscy takie ściągają i działają bez zarzutu. Instaluję. Przy pierwszym podejściu, standardowo oberwałem BSoD'em. Drugie podejście niby udane, tyle że system na przemian wygenerował 2 komunikaty. Pierwszy mówił, że modem został zainstalowany prawidłowo i jest gotowy do działania. Drugi, że urządzenie nie zostało poprawnie zainstalowane - cóż, wszystko jasne. No to próbuję się połączyć. Nic z tego. Oczywiście błąd, że modem nie jest gotowy, czy coś takiego. Próbuję więc kolejny raz - znowu inny błąd. Ile razy próbowałem, tyle też razy generował się coraz to nowszy komunikat o błędzie, aż w końcu zobaczyłem pięknego BSoD'a. Na tym kończę dzisiejszą batalię.

Jak myślicie. Dlaczego ten Windows jest, za przeproszeniem, taki zjebany? Komp jest nowy - ma chyba z tydzień. Sevena instalowałem dlatego, bo wszyscy zachwalali, jak to im Crysisy i GTA IV płynnie chodzą. A u mnie dupa - nawet sterowniki nie chcą się zainstalować. Jedyne, co mnie cieszy, to fakt, że miałem dźwięk od samego początku. A co do 7, to rozczarowałem się i to bardzo. Jedyne, co jest w nim lepszego od XP, to chyba tylko wygląd i nic więcej.

A co do bluescreenów - za każdym razem ich kod i nazwa były inne. Raz błąd CANNOT_HANDLE coś tam, raz błąd CACHE_MANAGER, raz znów coś innego.

A jeśli chodzi o temat, to proszę Was, abyście sami opowiedzieli, czy wasze próby instalacji Win7 i późniejszej jego eksploatacji były owocne czy może też wszystko kończyło się fiaskiem tak jak u mnie. Mile widziane jakieś porady.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpień 2009, 08:23:30 wysłana przez Marcinek665 »

Odp: Windows 7 RC - błędy wszelakie.
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Sierpień 2009, 08:58:21 »
Zastanawiające są te twoje początki z Windows 7. Ja zacząłem przygodę z Seven w styczniu i tylko z jednym Build-em miałem kłopot poza tym nie było żadnych problemów. Już teraz wiem że nie wrócę nigdy do XP nie wspominając Visty. Musisz mieć chyba coś zrypane w samej płycie instalacyjnej . Z tego co wiem to kolejność instalacji sterowników jet następująca:
Stery płyty głównej - dzwięk - karta graficzna

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Sierpień 2009, 09:09:44 »
Też myślę, że to coś z płytką. Ściągnąłem dobrze, ale pewnie sam instalator jest walnięty. Wersja była ze zintegrowanymi paczkami językowymi i wszystkimi wersjami systemu. Ściągnę jeszcze raz, ale inny, nieruszany obraz Win7. Na razie komp jest nowy, nie mam na nim żadnych istotnych informacji, więc mogę się tym pobawić, dopóki nie skonfiguruję wszystkiego odpowiednio.

Co do sterów. To od płyty i dźwięku nie instalowałem, bo wszystko chodziło dobrze - był dźwięk. Ponadto w menedżerze urządzeń wszystko było dobrze wykrywane. Jedynie musiałem zainstalować sterowniki do karty graficznej, bo wolno trochę interfejs działał.

Którą wersję systemu polecasz? Chciałbym taką działającą, najlepiej tą, z której obecnie korzystasz. Jestem zielony w najnowszych systemach MS, więc wolę popytać osoby, które znają się na tym lepiej ode mnie.

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Sierpień 2009, 09:36:05 »
Musisz się z tym zwrócić do kolegów z forum , są doskonałe zorientowani i na pewno pomogą w wyborze sprawdzonych linków do systemu. Ja śmigam na RC 7100 pobranym jeszcze w kwietniu ze strony Microsoft więc nie chciałbym ci tu nic sugerować bo zwyczajnie nie wiem który z RTM jest pozbawiony błędów

Offline matto

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Sierpień 2009, 10:02:47 »
Napisz jaki dokładnie masz sprzęt. jaki procesor ilość ramu itd..
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpień 2009, 10:25:22 wysłana przez matto »

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Sierpień 2009, 10:30:58 »
AMD Phenom II X4 945
AsRock M3A785GXH/128M
Patriot 4GB (2x2GB) 1600MHz CL7 LLK Viper
Seagate 500GB SATA II
Asus Radeon HD4850 512MB

Offline matto

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Sierpień 2009, 10:53:32 »
Jak byś jeszcze mógł podawać kody błędu. Bo CACHE_MANAGER może mieć przykładowo 0x36 i oznaczać ze masz mało RAMu albo zrypaną pamięć ram

Offline matto

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Sierpień 2009, 13:09:50 »
Przecież napisał ze sumy kontrole ma poprawne wiec po co ma pobierać raz jeszcze win7.

Problem jest raczej sprzętowy; blednę ustawienie pamięci RAM w biosie (timingi napięcia), proponował bym wyłączyć zintegrowana grafikę w biosie. Może potrzebna jest aktualizacja biosu.

Proponuje tez sprawdzić czy pamięci nie są uszkodzone (MemTest ) możne płyta się przegrzewa ..itd

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Sierpień 2009, 13:41:16 »
Pamięć właśnie testowałem - żadnych uszkodzeń. Wyłapałem ponadto 2 BSoD'y. Są one następujące:
-PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
    0x00000050

-BAD_POOL_HEADER
    0x00000019

Z tego co widzę, to na XPku powyższe błędy również występują, więc jest to chyba coś związanego ze sprzętem.

Offline Sotom

• 1113
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Sierpień 2009, 13:54:22 »
Wyłaczyles integre w BIOS?
Robiles update?
Zmieniales cos w BIOS?
Kreciles proca etc?
Widze ze masz pamieci 1600Mhz w 2 kosciach po 2 GB  a wg specyfikacji płyty to obslugujue ona owszem 1600 ale po 1 GB tzn te Twoje Patrioty.
Proponowałbym pozyczyc od kogos pamiec i sprawdzic.

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Sierpień 2009, 14:02:42 »
Na 100 % problem z RAM.Zrób tak jak radzi @Sotom.Problem powinien zniknąć ;)

« Odpowiedź #12 dnia: 22 Sierpień 2009, 15:06:34 »
Odeślę chyba ten sprzęt z powrotem do sklepu. Jutro mija 10 dzień od zakupu, więc mogę jeszcze dostać za niego kasę. Później uskładam sobie w jakimś sklepie komputerowym i zapytam o opinie osoby, które sie na tym znają, bo tak to jest, jak sie samemu kompa składa.

Offline Sotom

• 1113
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Sierpień 2009, 15:33:25 »
Wg mnie wystarczylo by wymienic pamiec ale aby miec pewnosc trzeba sprawdzic inne na tej plycie.
No ale to Twoj wybor :)

« Odpowiedź #14 dnia: 23 Sierpień 2009, 01:09:20 »
Z tego co wiem to pamięci DDR3 bez dopisku "AMD Edition" nie działają z prockami AMD na 1600mhz. U mojego znajomego powodowało to wyłączanie się gier, bluescreeny i błędy w MemTeście. Obniż taktowanie do 1333Mhz i wtedy spróbuj.