TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Pytanko Win 7

Pytanko Win 7
« dnia: 22 Sierpień 2009, 23:57:29 »
Zainstalowalem niedawno sobie Win 7. Wydawalo mi sie ze wszystko musi smigac ale tak nie jest. Troche wolno chodzi mi obraz i myszka porusza sie(wiem ze to dziwnie brzmi ale nie moge tego opisac) + plus po odpaleniu Doty mruga mi czsami obraz(tez nie wiem jak to opisac) Podejrzywam ze problemem moze byc karta graficzna, gdyz mam ja zintegrowana (128 MB). Pozatym mam P4 3 GHz, 4 GB RAMu (pokazuje ze mam 3.24???). Czy ktos moze potwierdzic to? W sumie i tak bede kupowac karte graficzna nowa ale chce wiedziec.

dziekuje wszystkim z gory za odpowiedz

Odp: Pytanko Win 7
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpień 2009, 22:52:42 »
Witam.
Wygląda że karta Ci nie wyrabia, zjedź z efektami graficznymi:
Panel sterowania\System i zabezpieczenia\System ->po lewej "Zaawansowane ustawienia systemu" -> przycisk "Ustawienia"
w dziale wydajność. Ustaw "Dopasuj dla uzyskania najlepszej wydajności". Dopóki nie będziesz miał normalnej karty graficznej,
nie szalej z nowym interfejsem windowsa 7. W tym okienku jest trochę opcji do wyboru, poeksperymentuj.
Co do ilości widocznej pamięci, najprawdopodobniej masz zainstalowaną wersję 32 bitową systemu.
One nie widzą więcej niż 3.2 GB pamięci operacyjnej, nie ważne czy to windows xp, vista czy 7.
Żeby widzieć całość musisz przejść na 64 bitową wersję systemu. Pytanie czy procesor taką wersje obsługuje.

Pozdrawiam.
Arek.
Arek Wołowicz.

Offline Czujny

• 764
  • zast. red. prow. Komorkomania.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpień 2009, 23:17:38 »
nie kolego wolek, nie potrzebujesz 64 bitów żeby widzieć 4 GB. Potrzebujesz 64 bit żeby zobaczyć WIĘCEJ niż 4 GB.
Mnie też widzi 3.2 i nie ma na to rady bo próbowałem już wszystkiego. maiłem też kilka buildów 64bit I TAKŻE pokazuje mi 3.2 GB w związku z czym nie opłacało mi sie zostawać przy 64 bit (więcej problemów niż wzrostu wydajności)
Oczywiście niektórym już podobne problemy z 3.2 GB udało się rozwiązać różnymi metodami, ale nie wszystkim. Temat był wałkowany na tym forum ze 2-3 razy, poszukaj opcji szukaj :)

Niestety tak jak w moim przypadku czasem nic się nie da zrobić. BIOS widzi 4GB system 3.2 i tyleż tylko wykorzystuje. Także mój przypadek już w ogóle jest bardzo dziwny.
Intel E5200| Palit GeForce 9600GSO 768mb DDRIII|2x2GB Kingston|at Windows 8 /// HTC Sensation EX

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sierpień 2009, 23:20:39 »
Oj dziwny bo powinien widziec 4 GB a moc zaadresowac max 3,25.Ja mam 32 bity i Winda widzi ze mam 4 GB natomiast pokazuje ze tylko 3 GB sa dostepne

« Odpowiedź #4 dnia: 25 Sierpień 2009, 10:25:33 »
Widoczność 3,2 GB wynika z przyjętych założeń producentów dla architektury 32 bitowej.
Można zaadresować maksymalnie 4 GB, ale pamięć ram to nie wszystko co trzeba adresować.
Pozostaje np cała szyna PCI, która używa wysokich adresów, stąd końcówka pamięci jest
"przysłonięta" przez przestrzeń dla urządzeń. To ile jest widoczne zależy od biosu i konfiguracji sprzętowej.
W systemach 64 bitowych powinno być widoczne całe 4GB, możliwe że jakaś opcja w biosie jest źle ustawiona,
jakieś urządzenie dalej jest adresowane w 32 bitach.
Arek Wołowicz.

Offline matto

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Sierpień 2009, 10:56:45 »
Rada:

Karta Graficzna

Wejdź na stronę producenta płyty głównej pobierz i zainstaluj sterowniki do karty graficznej. Jeśli nie będzie do Win7 to pobierz do Visty.

Pamięć RAM

Windows 7 x86 32bit widzi tylko 3gb do 3,5gb
Windows 7 x64 64bit widzi dużo więcej zależy od wersji