TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Windows 7 build 7600 plus Windows XP - problem z boot managerem

Offline Croc

Windows 7 build 7600 plus Windows XP - problem z boot managerem
« dnia: 03 Wrzesień 2009, 11:26:51 »
Witajcie,

wczoraj zainstalowałem Windows 7 build 7600 jako drugi system, obok XP, korzystając z wirtualnego napędu (nie miałem pustej płyty). Instalacja poszła gładko, Windows 7 działał. Włączał się automatycznie przy uruchamianiu komputera, więc skorzystałem z EasyBCD i ustawiłem wybór systemów, i wybrałem XP jako domyślny system. Sprawdziłem czy wszystko jest w porządku - wyłączyłem komputer. Pojawił się ekran wyboru systemów i w porządku. Wybrałem XP, żeby zobaczyć czy się odpali. Odpalił się, ale widziałem przy bootowaniu komunikat, coś w stylu "Błąd rozruchu". Mimo to odpalił się prawidłowo. Wyłączyłem komputer i poszedłem spać.

Dzisiaj rano próbuję uruchomić komputer i pojawił się komunikat:

Windows failed to start. A recent hardware or software change might be the cause.
To fix the problem:

1. Insert your Windows installation disc and restart the computer.
2. Choose your language settings and click next.
3. Click "repair your computer."

If you do not have this disc, contact your system administrator or computer manufacturer for assistance.

File: \Boot\BCD

Status: 0xc000000f

Info: An error uccured while attempting to read the boot configuration data.

W sieci można znaleźć rozwiązania tego problemu, jednak opierają się one na uruchomieniu jednego z systemów (zwykle Win7). Ja nie wiem jak uruchomić którykolwiek.

NIE mam płyty z Windows 7, MAM oryginalną płytę z Windows XP. Mam nadzieję, że nie muszę robić reinstalki systemu? :-[

Proszę o pomoc...
« Ostatnia zmiana: 03 Wrzesień 2009, 11:34:18 wysłana przez Croc »

Offline Petron41

• **
  • 86
  • Windows 7 Ultimate [Aktywowany]
Odp: Windows 7 build 7600 plus Windows XP - problem z boot managerem
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Wrzesień 2009, 15:42:18 »
Pliki rozruchowe Windows 7 są uszkodzonę lub ich brak. Musisz mieć płytę z Windows 7 w napędzie. Bo zabootowaniu płyty wybrać opcje napraw komputer. Bez płyty chyba ani rusz :(

Offline Croc

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Wrzesień 2009, 15:53:54 »
Dziękuję za odpowiedź. Właśnie jestem w trakcie ponownego ściągania ISO na lapku. Załatwiłem płytę DVD RW, więc powinno pójść gładko.

Zapytam tylko jak to możliwe, że pliki rozruchowe Windows 7 są uszkodzone przez EasyBCD? Jest w ogóle możliwe mieć do wyboru Windows XP / Windows 7 tak, żeby nic się nie psuło? Kiedy instalowałem Windows 7 RC miałem identyczną sytuację. Nie podoba mi się to.

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Wrzesień 2009, 16:01:27 »
Oczywiscie ze jest mozliwosc wyboru.Najpierw trzeba zainstalowac XP a potem Windows 7.Jesli wszystko pojdzie ok to loader Windows 7 sam wykryje Xp-ka i doda jego pliki bootujace.Musialo cos pojsc nie tak z instalacja.Oczywiscie zawsze pewniej instalowac system nie z wirtualnego obrazu a normalnie bootujac z plyty

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Wrzesień 2009, 17:09:11 »
byl juz taki temat sam prowadzilem w nim udzial jest tam duzo wyjasnione napewno znajdziesz tam odpowiedz na pytanie

nie wiem po co klonowac tematy (moderator powinien sie tym zajac)

Offline Croc

« Odpowiedź #5 dnia: 03 Wrzesień 2009, 21:39:06 »
Przejrzałem ten wątek i jakoś nie ma w nim nic o podobnym problemie. To co jest tam napisane to ja doskonale wiem.

Mam już płytkę z instalką Windows 7. Użyłem opcji Repair Computer i Windows 7 uruchamia się prawidłowo. Ekran wyboru zniknął. Pobawiłem się EasyBCD i ciągle to samo. Jest ekran wyboru, ale XP startuje z niego nieprawidłowo. Po wybraniu XP na chwilę widzę napis "Nieprawidłowy rozruch z boot.ini. Rozruch z C:\Windows". XP ładuje się, ale przy włączaniu programów dostaje zadyszki i wszystko się zamraża. Po ponownym restarcie komputera znana już sytuacja, tzn. "Windows failed to start...".

Dziwne jest to, że załadowanie Windows XP powoduje usunięcie menu wyboru i muszę od nowa naprawiać płytą Windows 7.

Co zrobić?
« Ostatnia zmiana: 03 Wrzesień 2009, 21:54:10 wysłana przez Croc »