Homm 3 nie jest problemem ale nie wiadomo dlaczego system zawsze uruchamia tą grę w rozdzielczości 800x600 i ustawia na środku ekranu.
Gra Heroes 3 jest już dość stara i nie ma możliwości zmiany rozdzielczości. 800x600 to optymalna i najwyższa możliwa rozdzielczość tej gry.
Od pewnego czasu dzieje się jednak coś dziwnego - te stare tytuły są zawsze uruchamiane w 800x600 ale system nie rozciąga ich na cały ekran. Próbowałem wszystkich trybów zgodności ale to nic nie dało. Spróbowałem więc zmienić rozdzielczośc pulpitu - zjechałem do najniższej - 800x600 ale wtedy windows też został zmnieszony i wyśrodkowany.
Mam ten sam problem. Do pewnego czasu wszystko było ok (mam monitor benq e200hda 22"). Problem pojawił się po zainstalowaniu najnowszych sterowników NVIDIA które, jak widać, wyłączają skalowanie obrazu w Windows 7. Jedyny sposób to utworzenie rozdzielczości dostosowanych w panelu sterowania NVIDIA (poniżej screen gdzie znajduje się ta opcja)
Tam klikasz na "dodaj rozdzielczości" a w nowym oknie na "Utwórz rozdzielczość dostosowaną":
Tam wpisujesz rozdzielczość, np.800x600 i klikasz na test.
Jeśli nadal obraz nie będzie rozciągnięty to spróbuj zmienić wartość "Standardowe" na "GTF", "DMT" lub "CVT".
U mnie to zadziałało. No chyba, że masz kartę ATI to nie wiem jak to naprawić. Prawdopodobnie w Catalyst Control Conter będzie podobna opcja.