TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Problem z rozmiarem okna w win7

Problem z rozmiarem okna w win7
« dnia: 04 Wrzesień 2009, 20:02:58 »
Witam,
mam problem z odpalaniem starszych aplikacji na windows 7, samo uruchomienie np. Homm 3 nie jest problemem ale nie wiadomo dlaczego system zawsze uruchamia tą grę w rozdzielczości 800x600 i ustawia na środku ekranu.

Mój monitor to 19-calowy panoramiczny flatron, na pulpicie pracuję w rozdzielczości 1440x900, do tej pory stare tytuły takie jak Disciples 2 czy emulator do Metal Slug były po prostu uruchamiane w jakiejś "starej" rozdzielczości np. 800x600 i rozciągane na cały ekran, monitor sam dodaje "paski" po lewej i prawej stronie zeby obraz wyglądał jak na zwykłym monitorze nie-panoramicznym.

Od pewnego czasu dzieje się jednak coś dziwnego - te stare tytuły są zawsze uruchamiane w 800x600 ale system nie rozciąga ich na cały ekran. Próbowałem wszystkich trybów zgodności ale to nic nie dało. Spróbowałem więc zmienić rozdzielczośc pulpitu - zjechałem do najniższej - 800x600 ale wtedy windows też został zmnieszony i wyśrodkowany. Zresztą zobaczcie to na obrazku:

Ktoś wie jak można by rozwiązać ten problem?

Odp: Problem z rozmiarem okna w win7
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Wrzesień 2009, 20:18:40 »
Jest to kwestia ustawienia karty graficznej w sterowniku - czy ma skalować czy nie. W twoim przypadku skalowanie jest zdaje sie wylączone.

Odp: Problem z rozmiarem okna w win7
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Wrzesień 2009, 17:39:00 »
Homm 3 nie jest problemem ale nie wiadomo dlaczego system zawsze uruchamia tą grę w rozdzielczości 800x600 i ustawia na środku ekranu.
Gra Heroes 3 jest już dość stara i nie ma możliwości zmiany rozdzielczości. 800x600 to optymalna i najwyższa możliwa rozdzielczość tej gry.

Od pewnego czasu dzieje się jednak coś dziwnego - te stare tytuły są zawsze uruchamiane w 800x600 ale system nie rozciąga ich na cały ekran. Próbowałem wszystkich trybów zgodności ale to nic nie dało. Spróbowałem więc zmienić rozdzielczośc pulpitu - zjechałem do najniższej - 800x600 ale wtedy windows też został zmnieszony i wyśrodkowany.
Mam ten sam problem. Do pewnego czasu wszystko było ok (mam monitor benq e200hda 22"). Problem pojawił się po zainstalowaniu najnowszych sterowników NVIDIA które, jak widać, wyłączają skalowanie obrazu w Windows 7. Jedyny sposób to utworzenie rozdzielczości dostosowanych w panelu sterowania NVIDIA (poniżej screen gdzie znajduje się ta opcja)

Tam klikasz na "dodaj rozdzielczości" a w nowym oknie na "Utwórz rozdzielczość dostosowaną":

Tam wpisujesz rozdzielczość, np.800x600 i klikasz na test.
Jeśli nadal obraz nie będzie rozciągnięty to spróbuj zmienić wartość "Standardowe" na "GTF", "DMT" lub "CVT".
U mnie to zadziałało. No chyba, że masz kartę ATI to nie wiem jak to naprawić. Prawdopodobnie w Catalyst Control Conter będzie podobna opcja.