@Aleksiej - Przesadzasz to raz, bo zapędzasz się - dla przykładu mogę powiedzieć ze jest to tak samo niemądre mówienie jak teoria, że USA nie ma. Powstało to w PRL że USA jest wymysłem opozycji a tak naprawde jakktoś zdobędzie wize ( taka forma ochrony ) opozycja go zabijała a jak wracał to sobowtór który odpowiednio manipulowal "relacjami". Niedorzeczne ? , a dwa nawet jeżeli doszukać się jakiejś logiki to jest problem, nie podałes żadnego argumentu na poparcie tezy ;p
BTW - Os2 Warp to nic innego jak windows, a jedynie nazwa inna ;p OS X jest świetny na x86 - tylko kwestia sterowników sprzętu jaki używamy, BSD nie wychodzi bo ma problemy prawne z AT&T, a Unix umarł z tego powodu że władze USA podzieliło firme AT&T na mniejsze bo był podobno monopolistą i AT&T z czaścią Bell labs straciła 70 000 000 000 USD więc można się domyslić dlaczego jest jak jest. AT&T sprzedała prawa do SCO z tym że SCO też zbankrutował i teraz sądzi się z bodaj jakąś firmą linuksową o wykorzystanie kodu UNIX doń należący. Firma nie ma pieniędzy więc batalie funduje inna firma licząca na wdzięczność - proces toczy się o 1 000 000 000 USD. I oto pokazuje się ze jak coś jest w formie FLOSS to tak naprawe się nie rozwija, nie robi produktów dobrej jakości i produktywności bo inaczje by podbiło rynek. UNIX'a mógł zastapić BSD, Linux, GNU Linux, Minix, Hurd, a jest jak jest - dlaczego ? Bo właśnie niewolne oprogramowanie spełnia warunki jakie podałem wcześniej oraz dodatkowo jets szybciej i efektywniej rozwijane. W Bell labs wymyslono tranzystor, fortrana z karty perforowane i wszystkie późniejsze , B, BCPL, PL, C, C++ , Limbo, Unixa oraz wiele wiele więcej, dużo pracowników Bell labs dostało nobla ( ponad 20 ) oraz wielu wielu jest laureatami nagrody Turinga.Brak funduszy spowodował upadek tego, a próby rozebrania i osłabienia MS moze prowadzić do tego samego,bez MS świat nie mógł by istnieć a widząc poraszkę z pokrojeniem AT&T MS nie zostanie rozebrany. Ostatni prawdziwy UNIX istnieje i jest rozwijany, w Bell Labs ale już pocichu -jest to ostatni bastion unixa i jego idei - Plan 9 - system rozproszony działający na wielu jednostkach, jest to unowocześniony Unix, ale unix na bazie kody System V ( najnowszy System 7 był już dystrybuowany przez SCO i szybko umarł ) i tworzy go mój wielki idol. Denis Rithie - twórca BCPL, B, C, Altranu ( dialekt fortranu ), limbo, unicsa, unixa, plan 9, inferno oraz majstrował coś tez przy multicsie, jest laureatem nagrody turinga , oraz ma fajną brode i jak uda sie też taką wychoduje
Tak więc pewne działania zabiły wiele rozwiazań, jednak stabilizacje przez MS nie jest zła. Jako pocieche dla bojowników FLOSSU ( nie rozumiem właściwie dlaczego ) drugi współ autor UNIXA Ken Thompson pracuje teraz w googlach i majstruje dla nich unixa, natomiast Denis siedzi w bell labs i puka Plan 9, nie wiem jak to jest ale wydaje mi się za ma tyle pieniędzy ze poprostu robi to dla przyjemności bo Plan 9 jest innowacyjny a nie słychac o nim oraz nie jest wspierany bardzo , a tego typu rozwiązania są potrzebne, Plan 9 może działać przez terminal w wtyczce IE nawet. To są moje jedynie odczucia a nie fakty.
Reasumując wolność i niezależność nie prowadzi do niczego w biznesie jaki tutaj mamy, niemniej jest to niegroznie i kontrola nie jest na taką skale jak koledzy mówią bo to jest bezpodstawne i bezargumentów wyłożone .