TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Windows 7 instaluje sie kilka godz. i nie wlącza się

Windows 7 instaluje sie kilka godz. i nie wlącza się
« dnia: 05 Wrzesień 2009, 15:11:41 »
Mam pewien problem z Windows 7. Jeżeli uruchomię instalacje botując z płyty nie daje rady jej doprowadzić do końca. Na ekranie z logiem Windowsa czekam około 15 min, a potem na niebieskim tle znów 20. Gdy pojawi się ekran z wyborem jęz. kursor w ogóle nie reaguje i nic niemożna zrobić. Jeżeli włączę instalacje z poziomu Windowsa XP jestem we stanie ją kontynuować ale tylko do pierwszego restartu. Na nim znów wszystko trwa okropnie długo. Zostawiłem komputer na noc i rano pisało jeszcze kończenie instalacji. Po kilku godz system by gotowy do pierwszego uruchomienia, ale na ekranie konfiguracji znów nic nie reagowało, nawet kursor. Pamiętam, że podobnie miałem z vista. Tylko Windows XP działa normalnie. Czy ktoś wie jak mogę go normalnie zainstalować i korzystać bez czekania kilkunastu godz?

Mój sprzęt:
AMD athlon x64 3000+ 1.8 Ghz
RAM Kingston 2GB
Nvidia GeForce 7300 128mb
Partycja na windows 7- 111 GB
« Ostatnia zmiana: 05 Wrzesień 2009, 15:24:34 wysłana przez maci0k »

Odp: Windows 7 instaluje sie kilka godz. i nie wlącza się
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Wrzesień 2009, 16:00:41 »
To dziwne. Spróbuj może (jeśli jest taka możliwość) zrobić kopię zapasową danych i wyczyść całą tablicę partycji.
Wtedy odpal instalator i utwórz w nim od nowa partycje. Na czystym dysku może nie będzie problemu.
Miałem kiedyś podobny problem, ale na ekranie z logiem Windows czekałem ze 3 minuty i może ze 2 minuty potem.
Wyczyszczenie tablicy partycji pomogło.

Offline Croc

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Wrzesień 2009, 16:19:52 »
Rzeczywiście dziwne. Masz prawie taką samą konfigurację jak ja, a u mnie instalacja poszła w miarę gładko. W miarę, bo to czekanie z niebieskim tłem to jakaś kaszana. Ja przy bootowaniu z płyty muszę czekać 5 minut czekając na nie wiadomo co - widać tylko to tło a'la Windows 7 i kursor. W XXI wieku takie smaczki.

Zainstalowałem, ale i tak nie wiem co zrobić żeby używać obu systemów naraz (wybierać), bo jeden psuje mi bootloader drugiego i tak w kółko.

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Wrzesień 2009, 20:15:17 »
To dziwne. Spróbuj może (jeśli jest taka możliwość) zrobić kopię zapasową danych i wyczyść całą tablicę partycji.
Wtedy odpal instalator i utwórz w nim od nowa partycje. Na czystym dysku może nie będzie problemu.
Miałem kiedyś podobny problem, ale na ekranie z logiem Windows czekałem ze 3 minuty i może ze 2 minuty potem.
Wyczyszczenie tablicy partycji pomogło.

Nie za bardzo mam gdzie przenieść te dane i nie mam pewności, ze to zadziała. Czytałem, że to może być coś z ustawieniami w biosie, ale nigdzie nie znalazłem konkretnego rozwiązania.

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Wrzesień 2009, 20:16:25 »
A co to za bios i jaka wersja?

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Wrzesień 2009, 22:37:31 »
Nie wiem czy o to chodzi, ale w rejestrze odnalazłem informację - SystemBiosVersion A M I - 5000619. A dxdiag mówi "default system bios". Jeżeli nie o to chodzi to powiedz gdzie mogę to sprawdzić.
PS. zainstalowałem ten Windows na virtual boxie i działa więc to nie wina płyty albo obrazu.
« Ostatnia zmiana: 05 Wrzesień 2009, 22:40:06 wysłana przez maci0k »

Offline kakarott

• *
  • 45
  • Owner
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Wrzesień 2009, 10:08:27 »
Mylisz się to samo miałem z vistą na virtual box no problem a normalnie to nieszło :D

« Odpowiedź #7 dnia: 06 Wrzesień 2009, 11:58:54 »
No ok, to mogła by być wina płyty lub obrazu, gdyby nie to, że testowałem dwa różne obrazy i cztery razy wypalałem płytkę.

Offline matys1

• 275
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Wrzesień 2009, 13:06:41 »
Popatrz na polaczenie dysku z tasma ewentualnie wyciagnij jedna kosc, masz tylko jeden dysk?

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Wrzesień 2009, 20:41:48 »
Mam jeden dysk, wyciągnąć kość ramu ?

« Odpowiedź #10 dnia: 10 Wrzesień 2009, 20:58:56 »
Mam jeden dysk, wyciągnąć kość ramu ?
Wyciagnij i sprobuj ponownie z instalka