TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

win7-konfiguracja opcji rozruchowych

Offline Bartos

• 148
win7-konfiguracja opcji rozruchowych
« dnia: 11 Wrzesień 2009, 22:25:17 »
Witam
czy ktoś wie czemu po zaznaczeniu w konfiguracji systemu (msconfig) w zakładce rozruch>opcje zaawansowane> zaznaczenie opcji maksymalna pamięć i wpisanie max wartości pamięci jakiej posiadam w MB (mam 6GB) po restarcie systemu, system sam sobie ustala do wykorzystania tylko 2gb lub 900MB ?
próbuje cały czas ustawić max wartość jaką posiadam a system po restarcie ją odrzuca.

system 64bit
Windows MX RGB......Windows 7HP x64

Odp: win7-konfiguracja opcji rozruchowych
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Wrzesień 2009, 22:36:10 »
A po co zaptaszkowujesz ta zakladke wogole ???.W czym masz problem ze system 64 bitowy nie widzi 6GB ramu czy go nie wykorzystuje?

Offline Bartos

• 148
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Wrzesień 2009, 22:41:05 »
raczej że nie wykorzystuje, sprawdzając wydajność sytemu podczas ładowania ustawień widze ze nigdy nie wykorzystuje więcej niż 1.02gb RAM

w tych opcjach zaznaczyłem rówież zakładkę liczba procesorów i ustawiłem na 2 (procesor 2-rdzeniowy) i widać wyraźne przyspieszenie w czsie ładowania systemu ale nadal nie wykorzystuje ram

Offline Sotom

• 1113
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Wrzesień 2009, 22:44:43 »
Liczba procesorów a liczba rdzeni to dwa rózne kryteria ;p

Offline Bartos

• 148
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Wrzesień 2009, 22:49:42 »
chciałem wypróbować taką radę
Porada 1: Włącz bootowanie systemu za pomocą wszystkich rdzeni.
Mało kto o tym wie, ale niezależnie od tego, ile Twój procesor ma rdzeni, Windows Vista wykorzystuje tylko jeden rdzeń procesora do bootowania. Na niektórych procesorach możesz odczuć nawet 3-krotne przyspieszenie ładowania Windows, ale na innych możesz również nie odczuć go wcale. Jednak warto sprobować!
Wpisz w Menu Start „msconfig” i wciśnij enter. W nowym okienku przejdź na kartę „Rozruch”. Poniżej listy kliknij przycisk Opcje zaawansowane. W nowym oknie upewnij się, że opcja Liczba procesorów jest zaznaczona, a następnie z listy rozwijanej poniżej wybierz maksymalną dostępną wartość.

« Odpowiedź #5 dnia: 11 Wrzesień 2009, 23:01:28 »
Ale to 2 dotyczy 2 procesorow.Nie zgodze sie z tym ze system przy starcie uzywa tylko 1 rdzenia.Natomiast nie ma potrzeby ptaszkowania ilosci ramu bo komp widzi tyle pamieci fizycznej w wersji 64 bity ile jej faktycznie jest.

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Wrzesień 2009, 19:57:22 »
dałbym link do artykułu wyjaśniającego to "przyspieszenie" ale nie wiem czy można
a zaryzykuję, proszę klik