TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Realtek HD Audio, Problem pod Win 7

Realtek HD Audio, Problem pod Win 7
« dnia: 04 Wrzesień 2009, 09:08:04 »
Panowie potrzebuje pomocy chodzi mi o głośność dźwięku w grach na windows 7. Mam płytę ASUS M3N-H i w nim zintegrowaną dźwiękówkę Realtek ALC 1200. Niestety sterowniki próbowałem wszystkie niemal mi znane - od tych z płyty i kończąc na tych oficjalnych od firmy realtek bodajże wersja ostatnia jej to V2.32.

Jak oglądam filmy to dźwięk jest bardzo głośny - tak samo jak odtwarzam muzykę. Lecz podczas grania jest ciszej - stanowczo za cicho! Wszystkie ustawienia w Panelu Realtek HD dałem suwaki na max i ciągle to samo!

Ponoć też codeki od filmów takie jak FFDSHOW mogą się gryźć (ac 3 filter) - ale też to usuwałem i nic nie pomaga. Co dziwne np Anno 1404 ma taki dźwięk jak powinno być .. Ale gorzej z Wolfenstein i z innymi grami. Nie rozumiem właśnie tego zupełnie. Bo na ludzki rozum skoro wadliwy jest sterownik lub wariuje dźwiękówka to wszędzie powinien być cichy dźwięk i w filmach i także przy słuchaniu muzyki. O co tu tak naprawdę chodzi? Z początku obawiałem się wadliwej karty zintegrowanej ale przecież jak wszędzie oprócz gier głośno jest to raczej bardziej wina sterowników? lub windowsa.

Czy są jakieś ustawienia dźwięku w windowsie 7 dla gier? Bo ja znalazłem tylko dwa miejsca gdzie można zmieniać ustawienia dźwiękowe - czyli menadżer realtek na pasku oraz w panelu sterowania tam gdzie sa ustawienia głosności itp.

Na stronie producenta nie ma sterowników do windows 7 Co robić? Czy ktoś też miał podobny problem lub ma?

PS - A może to jest wina, że mam Windows 64 bitowy? a na 32 bitach będzie lepiej?

Odp: Realtek HD Audio, Problem pod Win 7
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Październik 2009, 17:18:16 »
Witam.
Nie chciałem zakładać nowego tematu a mam podobny problem.
U mnie po mimo zainsatlowania najnowszych sterów pod win7 głośniki charczą.... Ustawiałem już różne parametry ale nadal charcza i tak na wszystkich sterach. Na xp działają bez problemu. Mam laptopa z wbudowanymi głośnikami i sterami realteka. Proszę o pomoc.

Offline ARTi87

• 270
Odp: Realtek HD Audio, Problem pod Win 7
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Październik 2009, 18:55:08 »
Bardzo dziwne.Sam mam tego realtka i jak na razie 0 problemu mam.A 7 używam już od marca wiec dodam że mam wersje 32bit.Więc nie wiem dlaczego wy tak macie.