ok, sprawa u mnie wyglada tak z tym laptopem
okazalo sie ze Dell do tego modelu (Inspiron 1721) nie oferuje wsparcia dla XP ale sterowniki sie znalazly tak czy siak od osoby ktora tez chchiala zrobic downgrade i znalazla linki do driverow, zintegrowalem te do SATA z moja edycja XP i do dziela sie zabralem
najpierw zainstalowalem XP Pro bez usuwania partycji Recovery i jakichs dwoch pozostalych ukrytych, jedna miala 110MB bez etykiety, druga miala 2,5GB z etykieta MEDIAcostam, jedna z nich FAT, druga FAT32
system sie normalnie zainstalowal, sprawdzilem drivery i wszystko ok
no to chce zainstalowac drugi raz juz finalnie i usunac powyzsze niepotrzebne mi partycje. w instalatorze XP robie to calkowicie normalnie i na koniec tworze 1 partycje dla systemu zajmujaca caly dysk, potem quick format NTFS i po skopiowaniu plikow restart komputera
i tu sie pojawia maly zonk, zamiast od razu uruchomic dalsza czesc instalacji XP pokazuje mi sie ekran wyboru systemu, dostepne mam dwie opcje tak samo sie nazywajace czyli w skrocie MS Windows XP Pro
pierwsza uruchamia dalsza czesc instalacji XP, druga wyswietla problem: brak plikow bla bla bla (norma, w koncu zrobilem format przy ponownej instalacji)
skad w ogole wzial sie nagle ten ekran wyboru skoro zrobilem format??? jak sie pozbyc tej drugiej pozycji zeby system od razu startowal bez koniecznosci wyboru?
pozdrawiam