TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Vista i Windows 7 na 1 kompie :)

Vista i Windows 7 na 1 kompie :)
« dnia: 04 Styczeń 2009, 18:50:48 »
Mam Viste Home Premium i interesuje mnie czy jest możliwość zainstalowanie win 7 np. na drugiej partycji żeby była możliwość wyboru bootowania konkretnego systemu, nie chce puki co rezygnować z Visty, ponieważ płyte zostawiłem w domu a obecnie jestem na studiach i nie mam jak potem przeinstalować systemu :)

Jeżeli ktoś próbowal takiego manewru prosze o pomoc ;) ewentualnie czy mozna zainstalowac jakos na lapku Win7 na dysku przenośnym podpiętym pod USB :)

ziebal

Odp: Vista i Windows 7 na 1 kompie :)
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Styczeń 2009, 19:03:39 »
Mam Viste Home Premium i interesuje mnie czy jest możliwość zainstalowanie win 7 np. na drugiej partycji żeby była możliwość wyboru bootowania konkretnego systemu, nie chce puki co rezygnować z Visty, ponieważ płyte zostawiłem w domu a obecnie jestem na studiach i nie mam jak potem przeinstalować systemu :)

Instalujesz na drugiej partycji i będziesz miał przy starcie wybór, z którego systemu chcesz skorzystać...

Jeżeli ktoś próbowal takiego manewru prosze o pomoc ;)

Ja tak mam :P

ewentualnie czy mozna zainstalowac jakos na lapku Win7 na dysku przenośnym podpiętym pod USB :)

Nie polecam - będzie ostro mulić (o ile się uda)  :)

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Styczeń 2009, 19:05:13 »
mam ustawić jakoś specjalnie partycje na logical albo coś takeigo przy jej tworzeniu czy win7 sam wszystko zrobi podczas instalacji ?

Offline tbgkol

• 2132
  • "Live together, die alone, man."
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Styczeń 2009, 20:49:40 »
Musi być partycja podstawowa, bo na logicznej system raczej się nie zainstaluje. ;)
Odszedłem z powodu chamstwa michaua. ;)

ziebal

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Styczeń 2009, 20:51:01 »
mam ustawić jakoś specjalnie partycje na logical albo coś takeigo przy jej tworzeniu czy win7 sam wszystko zrobi podczas instalacji ?

Sam dostosuje wszystko do działania  :)

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Styczeń 2009, 21:34:18 »
ja mam viste i 7 na dwóch innych partycjach.
i na viście widzi mi wszystkie partycje,a na 7 widzi wszystkie oprócz tej co jest zainstalowana vista..;)
a tak to wszystko git..;)

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Styczeń 2009, 22:18:30 »
Tej co Vista jest nie widzi bo to też zapewne jest partycja C. Zmień literę visty z poziomu 7 nic zaszkodzi a będzie widzieć wszystkie:)
Sempron 2.8+(2400Mhz), GA-K8NS, Ram Geil 2GB DDR, X1650Pro 256, HDD:Samsung250, Maxtor160, Seagate80, SBAudigy 4ZS, Samsung 24", Chieftec 450W

Offline Czujny

• 764
  • zast. red. prow. Komorkomania.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Styczeń 2009, 22:39:05 »
Tej co Vista jest nie widzi bo to też zapewne jest partycja C. Zmień literę visty z poziomu 7 nic zaszkodzi a będzie widzieć wszystkie:)

mam vistę na dysku c i osobno będę miał 7 na dysku x - czy to znaczy że 7 nie bedzie widziec dysku c a co za tym idzie plików znajdujących się tam?
Intel E5200| Palit GeForce 9600GSO 768mb DDRIII|2x2GB Kingston|at Windows 8 /// HTC Sensation EX

Offline tbgkol

• 2132
  • "Live together, die alone, man."
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Styczeń 2009, 17:53:16 »
Powinno widzieć, tzn. mi widzi. ;)
Odszedłem z powodu chamstwa michaua. ;)

Offline Czujny

• 764
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Styczeń 2009, 00:29:00 »
pff, mi to po mistrzowsku... zmieniło literki. Z 7mką dysk zrobił się nagle.. C. No ale niech będzie ;)
Niestety chyba też z tego powodu zaczęło się coś sypać, zaczął się później uruchamiać system Vista a do wyboru miałem tylko Rollock Installation 7 i Viste, ta pierwsza opcja próbowała mi zainstalować 7 jeszcze raz (bezskutecznie) Rozwiązaniem sytuacji okazało się odłączenie dysku z vistą (a szkoda) i teraz 7mka się od razu uruchamiała bez problemu. No trudno.
Intel E5200| Palit GeForce 9600GSO 768mb DDRIII|2x2GB Kingston|at Windows 8 /// HTC Sensation EX

« Odpowiedź #10 dnia: 06 Styczeń 2009, 10:57:45 »
Musi być partycja podstawowa, bo na logicznej system raczej się nie zainstaluje. ;)
Daje rade na logicznej :)

Partycja z systemem w W7 bedzie oczywiście widziana jako "C", wiec jak ktos ma inny system podpięty to może mieć problemy z widocznością partycji z nim, jak tak np mam :)

Offline Czujny

• 764
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Styczeń 2009, 20:34:43 »
mi tylko zamieniło literki i właśnie nie mam problemu z widocznością :) 
Teraz znów z kolei podpiąłem dysk sata i ponownie działają mi oba dyski chociaż wyboru między systemami nie mam - 7 od razu się ładuje bo jest na primary hard disk drive.

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Styczeń 2009, 21:22:08 »

Jeżeli ktoś próbowal takiego manewru prosze o pomoc ;) ewentualnie czy mozna zainstalowac jakos na lapku Win7 na dysku przenośnym podpiętym pod USB :)

z ciekawostek u mnie nie dalo sie zainstalowac 7-emki na dysku usb, konkretnie dyski pierwszy ten co w lapie i drugi ten co na usb istalator widzial moglem wybierac do woli kasowac partycje formatowac tworzyc na  obu dyskach wiec problemu z instalacja nie powinno byc ale, jednak byl wyskoczyl komunikat ze nie zainstaluje systemu na dysku usb bo jeszcze nie ma wsparcia na zewnetrzne dyski (tak sobie to w przyblizeniu przetlumaczylem) wiec pozostaje ci zainstalowac tak jak mowil kolega ziebal.