TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Kodeki - czypotrzebne cd

Kodeki - czypotrzebne cd
« dnia: 27 Październik 2009, 22:44:53 »
Witam. Przepraszam,ze marudzę ale przedłuza sie czas oczekiwania na Win 7_64 stad bezkarnie:) eksperymentuje z Win 7 _64 RC. Dzis wgrałem K-lite Mega 5.2 x86 i K-Lite_64. Wszystko mogłem odtworzyć, łacznie z napisami ale tylko pod WMP. Zauwazyłem cos ciekawego. Otóż Windows Media Center nie widzi stacji dysków jezeli jest płyta z "avi czy "rmbv". Równiez kiedy spod "otwórz pod Eksploaratorem wybieram plik np. "rmbv" to system proponuje tylko WMP a WMC na liscie nie ma. Kiedy jednak jest to pli "avi" to system daje do wybopru i WMP jak WMC. Czy to jest normalne dla Win 7? Czy tez przypadłość RC albo czegos nie rozumiem? Pozdrawiam

Offline Tom

• 589
  • ;)
Odp: Kodeki - czypotrzebne cd
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Październik 2009, 23:24:25 »
RMVB (nie RMBV!) nie jest domyślnym formatem obsługiwanym w Windows 7, więc co najwyzej K-Lite dodał powiązanie tylko do WMP. A, ze avi jest z góry obsługiwany, ma więcej powiązań niż to jedno sztucznie dodane ;)
MSI Wind U100  |  W7 RTM Home Premium

« Odpowiedź #2 dnia: 27 Październik 2009, 23:53:59 »
skoro zainstalowałeś 2 packi kodeków, nie wiadomo po co to możesz powiązać format z czymkolwiek, np z Winapem.

Offline Tom

• 589
  • ;)
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Październik 2009, 23:56:42 »
Najlepiej użyć Win7Codecs, po sprawie. ;)
Sam korzystam i radzą sobie.
MSI Wind U100  |  W7 RTM Home Premium

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Październik 2009, 16:22:09 »
**JerzyMarian** nie słuchaj ich twój pack K-Lite jest bardzo dobry mało tego dwa 32 i 64 bity mogą koegzystować i nie robić problemów. Dzieci gubiące się w k-lite korzystają z Win7Codecs gdzie dostają bardzo uproszczony konfigurator z którego i tak nie korzystają.

Nie wiem czy twoje błędy nie są spowodowane wersją RC. Dodatkowo możesz wrzucić najnowszy build na chwile obecną x86 5.3.0/ x64 2.8.0. Kolejna sprawa to to iż Media Center to kpina a nie domowe centrum rozrywki.

Proponuję w chwili chęci obejrzenia rmvb uruchomić go w Media Player Classic Homecinema (pamiętaj że musisz mieć codeki - w tym przypadku mega albo Real Alternative)

Retail 10.5.8 Leopard / Vanilla / Chameleon v2 / EFIv10
Asus R II E/Intel Ci7 920 D0/NH-U12P SE 1366/GTX 285 Zotac 1GB AMP! Edition/3x2GB 1600MHz HyperX CL9/1TB 7200.12/CFT-750-14C/WMP300N/VA9003BWS/W2448HC