TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Rozpacz Windows 7 - przereklamowane

Rozpacz Windows 7 - przereklamowane
« dnia: 09 Listopad 2009, 19:24:33 »
Kupiłem 2 miesiące temu notebooka z systemem Vista miałem od razu zmienić na XP ale myślę poczekam na Windows 7, który jest tak zachwalany. Kupiłem win7 home i to jest jakaś pomyłka. Panowie i Panie nie wierzcie reklamom i sponsorowanym opisom.

Ogólne wrażenia po kilku dniach pracy

- problem ze sterownikami niby wszystko ma chodzić a jednak diabeł tkwi w szczegółach wiele programów działa nie poprawie typu: Access Connection dla notebooków Lenovo. Nie działa oprogramowanie do zarządzania bateriami, mam problem z uruchomieniem modemu WAN i kilka innych pomniejszych
- Win7 ma problemy z połączeniem z routerem DL-link 524 włącza się na chwilę a potem samoczynnie rozłącza - po kablu działa OK. Na innym routerze Pentagramu chodził w porządku ale pojawia się typowa dla nowych systemów niezgodność sprzętu - sterowników
- ogólnie windows 7 miał być szybszy niż win xp to lekka przesada. Program księgowy LeftHand zajebiście się muli podczas pracy. Wystawianie faktury to jakieś nieporozumienie przy wyborze towaru z bazy robi zwiechy na kilkanaście sekund.
- Praca z Firefoxem też jest odczuwalnie wolniejsza np. ściągam plik klikam na panel od firefoxa i zaczyna zamulać
- przechodzenie np. między otwartymi aplikacjami np. między odpalnonym WoW a przeglądarka to też zamuła na kilkanaście sekund

Generalnie nie jestem zadowolony z decyzji przejścia na Windows 7. Jutro idę po XP wracam na stare i sprawdzone. Kolorowe okienka zostawiam na później jak pionierzy przetrą szlaki.

Póki co nie polecam.
-

Odp: Rozpacz Windows 7 - przereklamowane
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Listopad 2009, 19:34:57 »
To masz kiepski laptop.U mnie Windows 7 na laptopie Acer Aspire 5535 dziala jak w bajce 0 problemow ze sprzetem 0 problemow ze sterownikami 0 zwiech wszystko pieknie i plynnie.Nie zwalaj winy za zle dzialanie systemu na brak sterownikow i ich niedopracowanie.Coz Lenovo widac sie nie postaral

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Listopad 2009, 22:16:15 »
Notebook ma dobre parametry:

Lenovo SL500 4GB, Procesor Pentium P7370 2GHz 2 rdzenie, grafika Nvidia 9300 GS.

Pracuje na tych samych programach w Windows XP na starszym modelu Lenovo N300 (model z zeszłego roku) i wszystko zdecydowanie chodzi płynniej i szybciej. Tak proste prace, jak wypisywanie faktury mulą windows 7 to jest śmiech i szkoda kasy na ten system.

Offline Tom

• 589
  • ;)
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Listopad 2009, 22:19:37 »
Czasami się trafia taka konfiguracja, że nie idzie pracować. Nie bez powodu Macintoshe to sprawdzone, dobrane sprzęty :P

Co do D-Linka DI-524 (chyba o tego chodzilo): co do tego mają sterowniki? Po Wi-Fi u mnie ten router śmiga idealnie.

Po co ci syf od producenta? To są tylko zamulaczo-śmiecio-syfiacze. Do niczego nie potrzebne. Na gołym systemie też masz zarządzanie energią, w tym zmniejszanie taktowanie procesora w idlu, jasność, wszystko inne.

Co do XP: bez przesady, to jest nowy system, w którym jest multum nowych funkcji. Gdzieś on je musi jednak załadować. A to, że program do faktur nie ma certyfikatu kompatybilności, to widać na stronie chociażby. Nie masz wymienionego poprawnego działania w Sevenie na ich stronie, więc nie ma obowiązku działać poprawnie. To programy mają się dostosować do systemu, a nie system do programów (oczywiście w granicach rozsądku).

Co do WoWa i przeglądarki: mam nadzieję, że nie używasz IE8, bo wtedy można iść kawę zrobić w tym czasie ;)

Jeszcze jedna sprawa: nie kupiłeś Sevena 32-bit mam nadzieję? ;D
« Ostatnia zmiana: 09 Listopad 2009, 22:23:08 wysłana przez Tom »
MSI Wind U100  |  W7 RTM Home Premium

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Listopad 2009, 22:27:32 »
Tak jak pisze @Tom to nie wina Windowsa ze niektóre programy nie działaja.A tak wogóle po co ci dodatkowe narzędzie do kontroli pracy baterii.Przeciez w zupelności wystarczy windowsowskie a do kontroli wear level swietnie nadaje sie everest.Co do przegladarki to odradzam Ci Mozille jak i IE 8 a polecam Chrome.Wiekszosc problemow wynika nie z winy systemu ale z niekompatybilnosci programow.

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Listopad 2009, 12:55:56 »
problem ze sterownikami, i grami to nie wina ms, przynajmniej nie bezposrednia tylko producenta twojego sprzetu. To samo jest z programami. A kompatybilnosc wsteczna wcale nie znaczy "bedzie chodzic szybciej niz na docelowym systemi" tylko "uruchomisz to na tym systemie"

Offline amp

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Listopad 2009, 19:49:53 »
jak jest problem z programem który działał na xp a teraz niechce to można ściągnąć i zastosować  xp mode