TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

problem z 2x po 2 rdzenie = 4

problem z 2x po 2 rdzenie = 4
« dnia: 11 Listopad 2009, 16:34:00 »
witam

posiadam legalny windows 7 home premium 64 bit. w systemie pokazuje mi 4 rdzenie z 2 proskow 2 rdzeniowych - gitara

natomiast pod miernikiem " gadet " z prawej strony pokazuje mi tylko 2 rdzenie tak samo jak i w menadzerze zadan windows -> wydajnosc.

pytanie:

czy jest to spowodowane wersja systemu ? tzn -> windows home premium, a np. na profesionalu nie bylo by problemow z tym.

jesli ktos ma profesionala i 2 procki po 2 rdzenie czyli 4 lub wiecej to czy poprawnie sa one identyfikowane.

prosze o konkretne odpowiedzi, a nie gdybania domoroslych wizjonerow z AMD 1,2 GHz ;P

Za błędy w życiu przyjdzie nam zapłacić po śmierci

Odp: problem z 2x po 2 rdzenie = 4
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Listopad 2009, 17:27:19 »
Trochę nie czaję czy masz 1 procesor z 4 rdzeniami czy 2 procesory  ???

Offline hubert1

• 650
  • "bo liczą się wspomnienia, prawda, prawda" :D
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopad 2009, 19:35:02 »
windows7 home premium i słabsze podobnie jak windows vista obsługuje tylko jeden fizyczny procesor, bez względu na liczbę jednostek logicznych (rdzeni). Wyższe wersje nie mają już ograniczenia do 1 procesora fizycznego.
W wypadku np. twoim czyli posiadanie home premium i 2 procki będą one poprawnie wykryte, ale drugi procesor będzie leżał odłogiem, gdyż nie będzie wogle użyty. Wynika to z ww. ograniczenia. Myślę, że tym postem wyjaśniłem wszystkie wątpliwości.
btw. Jakie masz procki i na jakim mobo?  :P

Offline Mefi

• 193
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Listopad 2009, 20:08:43 »
Jeśli dobrze ja załapałem to jak np mam procka z 4 rdzeniami to w tym wypadku powinienem mieć w7 ultimate tak ??
wiem noobowskie pytanie hehe ;p

Offline Madzia

• 1220
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Listopad 2009, 00:07:38 »
Trochę nie czaję czy masz 1 procesor z 4 rdzeniami czy 2 procesory  ???
w systemie pokazuje mi 4 rdzenie z 2 proskow 2 rdzeniowych - gitara
Jak widac dwa procesory dwurdzeniowe.
Jeśli dobrze ja załapałem to jak np mam procka z 4 rdzeniami to w tym wypadku powinienem mieć w7 ultimate tak ??
Zle zalapales. Przeczytaj:
windows7 home premium i słabsze podobnie jak windows vista obsługuje tylko jeden fizyczny procesor, bez względu na liczbę jednostek logicznych (rdzeni). Wyższe wersje nie mają już ograniczenia do 1 procesora fizycznego.

Offline hubert1

• 650
  • "bo liczą się wspomnienia, prawda, prawda" :D
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Listopad 2009, 17:45:24 »
wiem noobowskie pytanie hehe ;p
Nie. Procesor twój ma 4 rdzenie? Ale to jest cały czas jeden procesor fizyczny (jeden procesor, zajmujący jeden socket) posiadający 4 jednostki logiczne. Ograniczenie dotyczy więcej niż jednego procesora fizycznego (zajmujący więcej niż 1 socket na mobo).
Madzia: dopełniam ku zrozumieniu Twojego przedmówcy  ;)