Ja mam ASUS eeePC 1005HA(M) - a więc Atom N270 1.6GHz, 1GB RAM i grafika Intel GMA 950.
Asus z dniem premiery wydał sterowniki oficjalnie dla Windows 7 - wszystko działa identycznie tak samo jak na XP. Ale nie da się oglądać filmów 720p (.mkv na kodeku CoreAVC) a więc podłączanie netbooka do TV nie wchodzi w grę (na xp 1080p nawet chodzą). Akceleracja 3D praktycznie nie istnieje, Quake Live potrafi tak ściąć, że trzeba netbooka resetować z guzika. Nie wspomnę o innych gierkach - które działają na Win XP bez żadnego problemu.
Powiem tak, do pulpitu, przeglądania internetu i pisania w notatniku nadaje się - mimo, że włącza się z 1-2 minuty, wyłącza podobnie długo.
Bateria zamiast trzymać 8.5 godziny trzyma około 6-7 godzin (z Aero czy bez nie ma to znaczenia).
Jeśli chcesz mieć bajer i masz np. Windows 7 z programu MSDN AA tak jak ja to śmiało sobie zainstaluj. Ale jeśli liczysz na niezawodność, żywotność baterii czy wydajność zostań przy XP. Ewentualnie kup kość 2GB RAM.
Ja osobiście zostanę jednak przy Windows XP ale być może potem jak będzie mi się chciało to wytne co się da z ISO Windows 7 i zobaczymy. Plus nowe sterowniki od ASUS wychodzą co parę dni.