TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Blue Screen w Win 7

Blue Screen w Win 7
« dnia: 17 Listopad 2009, 20:05:53 »
 Witajcie Drodzy forumowicze, od jakiegoś czasu korzystam z Win 7 Pro i ostatnio udało mi się zaobserwować pewną niedogodność, otóż gdy system przechodzi w stan uśpienia/wstrzymania i gdy chce wrócić do stanu użytkowania Win się ładuje do okna logowania, gdy klikam na swój profil to niestety kończy się to Blue Screen'em i restartem systemu... Zdarza sie że nawet nie zdąży się załadować okno logowania... Niestety nie mogę zamieszcić screena, ponieważ "Blue Screen" pojawia się na ok 1-2 sek i nie dam rady strzelić foty... :P Proszę o pomoc! Z góry dziękuje!

Offline hubert1

• 650
  • "bo liczą się wspomnienia, prawda, prawda" :D
Odp: Blue Screen w Win 7
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Listopad 2009, 20:45:32 »
strzel fote albo spisz kod błędu. Zeby komp sie nie resetował automatycznie wyłącz w ustawieniach zaawansowanych "automatycznie uruchom ponownie" i ew. zrzut pamięci.

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Listopad 2009, 21:51:58 »
Dzięki za podpowiedź, a oto treść tego "pięknego" okienka:

http://img412.yfrog.com/i/bluescreen.jpg/

Offline hubert1

• 650
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Listopad 2009, 22:11:44 »
Ewidentnie to problem z pamięcią ram. Tylko przy tych czynnościach masz BSODy? Napisz jakiego masz peceta i przetestuj pamięć memtestem, ale kombinuj też wyjmując poszczególne moduły pamięci i sprawdzaj ew. działanie.

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Listopad 2009, 20:41:16 »
No więc wykonałem sprawdzanie pamięci memtest'em ale nic mi nie wykrył, dodam że nigdy nie miałem problemów z pamięcią na tym kompie, na XP wszystko działało jak należy. Niestety nie jestem zbyt zaawansownym informatykiem więc stąd moje zapytanie: Co to jest BSODy i do czego służy? A to mój sprzęt:

2 x Kingston 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM
 NVIDIA GeForce 9600 GT  (512 MB)
 DualCore Intel Core 2 Duo E8400, 3.0 GHz

« Odpowiedź #5 dnia: 18 Listopad 2009, 21:31:40 »
Podaj jeszcze jakiej mocy masz zasilacz i jaką płytę główną

Offline hubert1

• 650
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Listopad 2009, 21:39:51 »
bsod: blue screen of death (tłumaczenie najpopularniejsze) oznacza niebieski ekran błędu wystemu lub czego innego. Przełącza się wtedy system w specjalny tryb diagnostyczny. To co widzisz tj. niebieski ekran to bsod.
spróbuj wyjąć najpierw jeden moduł i sprawdź działanie, a potem drugi. Ale właśnie możesz też napisać dane o które prosi michalus.

« Odpowiedź #7 dnia: 18 Listopad 2009, 21:52:47 »
Oto uzupełnienie, mój zasilacz: Corsair Power 400w i płyta główna: Gigabyte EP45-DS3LR, a co do twojego wczesniejszego pytania  Hubert1 (Tylko przy tych czynnościach masz BSODy?) to póki co "BSOD" występuje u mnie jedynie gdy przywracam system z stanu uśpienia, gdyby wyświetlił się jeszcze z innego powodu to dam znać. Ta "usterka" w sumie mi nie przeszkadza w mojej codziennej pracy na kompie, ale źle się czuje kiedy wiem że ona jest... :(

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Listopad 2009, 19:05:02 »
Dziś miałem dziwny problem i nie wiem, ale mam przeczucie że był spowodowany przez RAM, chodzi o to że postanowiłem wyczyścić sobie komputer(fizycznie ;)) no i przy okazji pomyślałem że zrobie tak jak mi radził Hubert1 żeby przełożyć sobie kości RAM. Tak też zrobiłem, a dokładnie zamieniłem je miejscami, co się okazało po ponownej próbie włączenia kompa atakuje mnie napis "Scaning bios image in hard drive", nie wiedziałem co się dzieje, nawet troche czekałem z nadzieją że w końcu "coś" tam znajdzie ale nic z tego... :( Zdenerwowałem się i otworzyłem komputer jeszcze raz... Poprawiłem wszystkie gniazda i odmieniłem pozamieniany RAM na tak jak było no i się udało... Czy to możliwe że mam rąbniete kości RAM? Proszę o komentarze!

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Listopad 2009, 19:35:18 »
Pamiętaj żeby sprawdzić kość pamięci musisz każdą osobno sprawdzić a nie razem minimum sprawdzenie takiej kości ram wynosi minimum 3 godziny ;)

Offline hubert1

• 650
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Listopad 2009, 20:15:08 »
no prawda, ale po co testować każdy z modułów jesli na jednym się wiesza a drugi nie sprawia problemów?  ;)
A swoją drogą sprawdz pamięc, ale możesz też spróbować biosa sflashować do najnowszej wersji.

« Odpowiedź #11 dnia: 21 Listopad 2009, 21:17:10 »
Hm... Dla mnie najdziwniejsze jest to że na XP żadnych tego typu problemów nie było... A w sumie nic się nie działo z kompem miedzy przerzuceniem sie z XP na 7... A może być tak, że problemy sprawia sam system?

Odp: Blue Screen w Win 7 na netbook Asus 1000h
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Grudzień 2009, 17:12:06 »
... do usunięcia
« Ostatnia zmiana: 06 Grudzień 2009, 14:48:36 wysłana przez choco »