Powiem tak, testowałam wiekszość z antywirusów pod 7 miedzy innymi Essentiala coż moim zdaniem jakbym miała go porównać to innych darmowych, powiedziałabym ze jest zbliżony chociaż sama jakbym miała wybierać spośród darmowych wybrałabym avire, natomiast co do płatnych przekonałam się ze nie ma ideału, myślę ze chodzi tu też o kwestię przyzwyczajenia testowałam kasperskiego, Noda, Gdata, Nortona i kilka innych mniej znanych, wkońcu wybrałam liderów, zostały nimi Norton i NOD, Noda po perypetiach z utorentem wywaliłam (blokował mi połaczenia przychodzące i ni jak sie nie dało tego skonfigurować, dziwne ze tylko na wifi na lanie było ok) kupiłam licencje na nortona i zainstalowałam i wszytko swietnie hula, mało tego po usunięciu noda a skanie nortonem okazało sie ze komputer załapał pare wynalazków, wiec tym sposobem doszłam do wniosków nie ma cudów najlepszy antywirus coś przepusci. Jesli nie masz zamiaru kupować, na twoim miejscu z free wybrałam bym jednak avire, natomiast jesli masz 70 zł do poświecenia na rok, proponowałabym Nortona tak samo lekki jak Nod chyba skuteczniejszy, przynajmniej tak mowią najnowsze testy, a przedewszystkim nie dzieją sie jakies dziwne problemy z blokowaniem programów