TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Problem z boot managerem

Problem z boot managerem
« dnia: 21 Grudzień 2009, 15:23:04 »
Witam! W skrócie: mam dwa dyski (jeden kupiony kilka dni temu). Na starym dysku posiadałem 32bitową 7 i XPka, zainstalowałem 64bitową 7 na nowy dysk po czym wyczyściłem stary dysk, na którym był bootmanager oraz plik ntldr o czym nie wiedziałem. 9 godzin zajęło mi odzyskanie 7 i co prawda uruchamia się w bootloaderze pokazuje napis Windows 7 (odzyskany) lecz w czym problem.

1. Ten odzyskany bootloader ma jakiś dziwny wygląd (chciałbym wrócić do starego).
2. Podczas ładowania systemu nie lecą te takie 4 kuleczki składające się w logo Windows NT lecz zasuwa taki paseczek jak w XPku tylko zielony :)

No i tu moje pytania: jak odzyskać bootmanager, który był przed uszkodzeniem (o taki http://thom45.files.wordpress.com/2009/02/boot-manager.jpg jak ktoś chce to mogę strzelić fotkę jaki mam obecnie). Oraz dlaczego nie ma kuleczek tylko ten pasek?

W sumie nie zmieniam bootloadera dla wyglądu ale po instalacji Windowsa XP (potrzebuję mieć te dwa systemy) nie działa on z obecnym bootloaderem. Pozdrawiam.

Odp: Problem z boot managerem
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Grudzień 2009, 18:23:02 »
Czy tu się ktoś zna na Windows 7 na tym forum czy nie? Rozumiem gdyby był weekend, święta ale poniedziałek, środek dnia już wieczór i żadnej odpowiedzi... Cieniutko.

Offline hubert1

• 650
  • "bo liczą się wspomnienia, prawda, prawda" :D
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Grudzień 2009, 19:12:17 »
nie cieniutko bo nie jesteś sam i są dziesiątki innych tematów i nikt od razu ci nie odpisze.
Jeżeli nie zależy ci na danych to sformatuj wszystko i zainstaluj sevena i xp, albo użyj konsoli odzyskiwania sevena i wbij fixmbr albo bootcfg /rebuild.

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Grudzień 2009, 01:35:02 »
No niestety porady typu takiego jak powyżej nie pomogły. Po całym dniu mordowania z odzyskiwaniem systemów strzeliłem format i instalę od nowa. Teraz już śmiga.

P.S. Od mojego tematu zostały przez 3 godziny napisane zaledwie 3 (słownie: TRZY) więc bez pierdzielenia.

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Grudzień 2009, 13:58:10 »
Po pierwsze nie oczerniaj ludzi, typy cytuje  " Od mojego tematu zostały przez 3 godziny napisane zaledwie 3 " dlaczego bo to jest i wyłącznie twoja wina :P a dlaczego:
Po pierwsze miałeś na starym dysku zainstalowanego XP i Win 7 32bit
Na nowy dysk wgrałeś Win 7 64bit i tu cytuje znowu  " po czym wyczyściłem stary dysk, na którym był boot manager oraz plik ntldr o czym nie wiedziałem"
Jeśli nie wiesz jak to robić to się nie zabieraj do tego :D
Po drugie żeby wszystko grało na przyszłość instaluj systemy od najstarszych i wszystkie dyski podpięte od razu wtedy nie będzie problemu ;)

Offline hubert1

• 650
  • "bo liczą się wspomnienia, prawda, prawda" :D
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Grudzień 2009, 18:37:24 »
A poza tym u siebie wywołałem identyczny problem jak u ciebie sagan i robiąc to co ja napisałem w poscie wyżej poradziłem sobie i działa wszystko. Dziwne??