TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Upgrade z Visty Business SP1 do 7 - problem z wersja jezykowa

Upgrade z Visty Business SP1 do 7 - problem z wersja jezykowa
« dnia: 04 Grudzień 2009, 00:42:37 »
witam
bede wdzieczny za pomoc i rozjasnienie mi tematu

kupilem nowy laptop DELL (produkcja 10.2009) z systemem Vista Business SP1 (wyswietlila sie wersja angielska po uruchomieniu) od polskiej firmy ktora kupuje je z outleta della.
chcialbym go upgradowac do 7 Pro 32bit (bo to mi przysluguje zgodnie ze strona na ktorej sie zarejestrowalem w dellu).

Pytanie i problem:
jak wpisalem do formularza moj servicetag wyskoczylo mi na jaki system moge upgradowac moj system i ze posiadam wersje jezykowa niemiecka..?
Dziwne bo komputer kupiony ponoc w Dell Outlet w UK (przez polskiego sprzedajacego).

i teraz czy faktycznie przysluguje mi upgrade tylo do 7 w wersji niemieckiej?
czy mozliwa jest zmiana jezyka / spolszczenie pelne wersji niemieckiej?
bo w sumie nie wiem czy mam pakowac sie w koszty upgradu i niepewnosc co do spolszczenia czy od razu kupic 7 w wersji OEM?

dzieki za pomoc
lucek

firefighter1

Odp: Upgrade z Visty Business SP1 do 7 - problem z wersja jezykowa
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Grudzień 2009, 10:54:28 »
upgrade systemu kosztuje prawie tyle co nowy system BOX, zgodnie z nowymi warunkami licencji OEM nie możesz kupić a tym bardziej samodzielnie instalować wersji OEM, takie prawa ma tylko sprzedawca-dostawca sprzętu, który jest twoim "wsparciem" i może to zrobić wyłącznie przy użyciu OPK.
Informacja Microsoft:
http://oem.microsoft.com/script/contentpage.aspx?PageID=563841
w wersji pro jest dostępny pakiet językowy w 32 wersjach, można pobrać go jako poprawkę ze strony MS Update lub wchodząc w zakładkę wersji językowej i tam dokonac zmiany.
« Ostatnia zmiana: 29 Marzec 2023, 16:32:38 wysłana przez Mirahz »

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Grudzień 2009, 16:57:39 »
co do kosztu.
przeczytalem gdzies ze koszt upgradu to ok 30EUR + koszt przesylki

ale
nie wiem w sumie co dostane. co to znaczy niemiecka wersja win7 Pro? tylko jeden jezyk ma dograny?
z tego co rozumiem to bede mogl pobrac spolszczenie i podmienic wersje?
czy to moze powodowac jakies problemy ze stabilnoscia/inne?

czy ktos przerabial taka procedure z dellem?
dzieki za sugestie jak to najlepiej rozwiazac

Offline hubert1

• 650
  • "bo liczą się wspomnienia, prawda, prawda" :D
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Grudzień 2009, 13:59:02 »
Niemiecka wersja, jak pisze masz system w pełni w języku niemieckim, ale masz pełen zestaw lokolizacji i klawiatur, ale system jest w języku niemieckim
Będziesz mógł pobrać mui, spolszczenie i będzie działać
W zasadzie nie spowoduje problemów żadnych.
Procedura jak procedura. Zamawiasz, przysyłają, instalujesz i wgrywasz spolszczenie.

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Grudzień 2009, 12:34:10 »
Witam, mam podobny problem, kupiłem komputer Dell Vostro A180 w Makro, wg opisu w makro z systemem Vista. Po włączeniu uruchomił się XP. W zestawie jest płyta z XP (opis po polsku, sygnowana logo Dell) i płyta z Vistą Business (tu opis płyty po angielsku, równiez płyta od Della). Na obudowie nalepka Vista.
Nie instalowałem tej visty, bo nie wiem, czy będzie możliwy wybór polskiego języka.
A jeszcze większego bałaganu narobiłem sobie zamawiając upgrade do windows7 - wpisując service tag pomyliłem kolejność dwóch literek i zamówiłem sobie windows 7 proffesional 32bit. english - bo taka vista po podaniu błednego kodu wg della była w moim komputerze. Jeśli nie uda się odwołać zamówienia, to chyba taki dostanę. Z tego co wyczytałem w poście na temat spolszczenia win7, jest to możliwe w wersji Ulitimate a w mojej pewnie nie...
No ale cóż, człowiek uczy się na błędach. :(

Offline hubert1

• 650
  • "bo liczą się wspomnienia, prawda, prawda" :D
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Grudzień 2009, 18:39:26 »
jest możliwe. Co prawda nie przez windows update ale możliwośc jest.

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Grudzień 2009, 19:58:21 »
kolego lucek - udało Ci się coś ustalić? koszt upgrade przez della to 80zł, tylko jak czytam o zmianach w rejestrach to mi się odechciewa ingerować w system w nowym sprzęcie, mam obawy, że skończy się to wysypaniem systemu, a w moim przypadku to nie wskazane, bo to moje narzędzie pracy.

firefighter1

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Grudzień 2009, 10:32:08 »
Klauz:

mając licencje visty buisiness masz prawo downgrade do niższych systemów m.in.XP, zamawiając upgrade i otrzymując wersje pro możesz zaianstalować dowolny z 32 języków w towim przypadku zupełnie legalnie, prosto i bezinwazyjnie w panelu języków lub pobierając odpowiednia aktualizacje z MS. Kwestia czy Viste masz 64 czy 32 bit chociaz na tym samym kluczu mozesz dowolną z nich instalować no i jedynie tracisz szanse posiadania W7 Ultimate
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień 2009, 10:50:12 wysłana przez firefighter1 »

« Odpowiedź #8 dnia: 27 Grudzień 2009, 16:27:21 »
witam pnownie
faktycznie koszt upgradu do 7 przez della to 80zl. (paczka w jeden dzien z canady..)
jestem gotowy powalczyc ze spolszczeniem tylko problem polega na tym ze nie moge nigdzie znalezc pliku cab z polskim jezykiem do win 7 prof 32 (wersja 6.1 7600)

czy ktos ma jakies zrodlo?

Offline KilKr

• 274
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Grudzień 2009, 22:01:12 »
witam pnownie
faktycznie koszt upgradu do 7 przez della to 80zl. (paczka w jeden dzien z canady..)
jestem gotowy powalczyc ze spolszczeniem tylko problem polega na tym ze nie moge nigdzie znalezc pliku cab z polskim jezykiem do win 7 prof 32 (wersja 6.1 7600)

czy ktos ma jakies zrodlo?

Tutaj poszukaj: [strona nie jest już dostępna] ;)
« Ostatnia zmiana: 29 Marzec 2023, 16:32:23 wysłana przez Mirahz »