TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Długie uruchamianie

Długie uruchamianie
« dnia: 05 Styczeń 2010, 19:59:48 »
Witam. Od niedawna używam Windowsa 7 w wersji Professional i mam pewien problem. Otóż po tym jak system pokazuje, że jest uruchamiany pojawia mi się okienko z hasłem, czyli wszystko OK ale jednak jak je wpiszę to muszę bardzo długo czekać zanim system się do końca uruchomi. Napis "Zapraszamy!" wyświetla się i obok wiruje to kółko z kursora oznaczające pracę i dopiero po dłuższym czasie pojawia się pulpit. Nie mam żadnych dużych procesów, które uruchamiają się przy starcie systemu. Jedynie Kasperski, ale u znajomych też jest zainstalowany a Windows po wpisaniu hasła szybko się pojawia. W czym może być problem ?

Odp: Długie uruchamianie
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Styczeń 2010, 22:19:36 »
Oczysc rejestr na poczatek a potem zdefragmentuj dysk

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Styczeń 2010, 22:26:44 »
Jakiś polecany program do czyszczenia rejestru ?

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Styczeń 2010, 22:36:44 »
Np Yamicsoft Windows 7 Manager

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Styczeń 2010, 19:40:39 »
Niestety, nic to nie dało. Może coś w ustawieniach jest nie tak i przy starcie np. komputer nie używa całej mocy tylko część i dlatego to startuje tak wolno.

Offline Lalik

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Styczeń 2010, 22:14:50 »
Wejdź w msconfig i sprawdź faktycznie co ci się tam uruchamia, przejdz też na zakładkę rozruch i zaznacz (o ile masz procesor dwu rdzeniowy) uruchamianie na 2 rdzeniach, sprawdz też np czy antywirus ci nie skanuje komputera w trakcie rozruchu ( bo było juz kilka takich przypadków) posprawdzaj też zainstalowane sterowniki np. programem drivermax czasem będy w sterownikach powodują takie długie uruchamianie, możesz też zmiejszycz czas wyświetlania animacji w msconfig na karcie rozruch.

Możesz rownież spróbować zoptymalizować go TuneUpem 2010 chyba jako jeden z niewielu tego typu programów przeprowadza defragmentację rejestru zanim załaduje system a taka defragmentacja jest dużo bardziej dokładna ;)
« Ostatnia zmiana: 06 Styczeń 2010, 22:19:37 wysłana przez Lalik »