TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Menu wyboru systemu

Menu wyboru systemu
« dnia: 12 Styczeń 2009, 20:38:00 »
Witam
Nie widziałem podobnych wątków, więc napiszę:
W jaki sposób ustawić, aby przy zainstalowanych dwóch systemach, podczas ładowania pojawiał się wybór systemu który ma być załadowany? Czy może to ustawia się samemu?

ziebal

Odp: Menu wyboru systemu
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Styczeń 2009, 20:50:35 »
To robi się samo. Można to jednak skonfigurować do swoich potrzeb:

PPM na Computer > Properties > Advanced system settings > Startup and recovery

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Styczeń 2009, 20:52:21 »
EasyBCD, pod xp tez dziala

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Styczeń 2009, 21:04:15 »

U mnie jest wybór tylko Windows 7, a przed instalacją 7 na drugim dysku miałem XP. Też próbuje przywrócić boot'a do niego.

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Styczeń 2009, 21:37:56 »

U mnie jest wybór tylko Windows 7, a przed instalacją 7 na drugim dysku miałem XP. Też próbuje przywrócić boot'a do niego.
To może wyprubój EasyBCD, o którym pisał pabloxxx

Offline tbgkol

• 2132
  • "Live together, die alone, man."
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Styczeń 2009, 22:18:35 »

Może przez przypadek zainstalowałeś w7 na XP?
Odszedłem z powodu chamstwa michaua. ;)

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Styczeń 2009, 10:57:15 »
Próbowałem EasyBCD, ale po wybraniu wszystkiego jest wybór, ale i tak XP się nie uruchamia. Windows 7 jest na starym dysku na partycji C, a XP na innym dysku (nie partycji) na E. Dodam, ze na C miałem też wcześniej instalowanego XP, ale menu wyboru systemu operacyjnego wyskakiwało od XP zainstalowanym i nadal obecnym na dysku E

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Styczeń 2009, 16:22:07 »
Czyli że masz dwa dyski fizyczne, tak? i na jednym jest XP na drugim 7, dobrze rozumuję? Jeśli tak to spróbuj odpiąć jeden dysk i czy wtedy zadziała z tego drugiego. A zworki są dobrze ustawione (master/slave itd.)? Nie wiem czy idę w dobrym kierunku, ale ja bym tak zrobił  ;)

Offline tbgkol

• 2132
  • "Live together, die alone, man."
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Styczeń 2009, 16:54:33 »
Mnie się zdaje, że ma 2 partycje. ;) Powszechnie się mówi na nie dysk i każdy tak gada, ale to nie poprawnie jest bo to patrycja. ;)
Odszedłem z powodu chamstwa michaua. ;)

« Odpowiedź #9 dnia: 13 Styczeń 2009, 17:01:42 »
Windows 7 jest na starym dysku na partycji C, a XP na innym dysku (nie partycji) na E.
Ale tu jest co innego

« Odpowiedź #10 dnia: 13 Styczeń 2009, 17:30:29 »
Jeszcze raz opiszę, ale teraz dokładniej... W komputerze mam podłączone dwa dyski fizyczne. Stary na ATA i ustawiony na master, a na tym samym kablu nagrywarkę DVD (podaję, bo może to ma znaczenie), a drugi mam podłączony do SATA. Oba dyski mam podzielone po dwie partycje. Stary dysk na partycję C i D, a nowy na E i F. Wcześniej miałem zainstalowane dwa systemy operacyjne Windows XP Pro SP2 na partycjach C i E. Z zainstalowanego systemu na E pochodził boot'loader i wszystko działało okej. Zainstalowałem Windows 7 na C, czyli podmieniając starego XP, a drugi pozostaje nienaruszony. Teraz startuje tylko Windows 7. Przez program EasyBCD niby przywróciłem opcję wyboru systemu, ale był problem z ntldr, że niby go na XP nie mam. Zrzuciłem go z konsoli naprawczej. Wtedy jak wybierałem z menu aby XP startował, był automatyczny restart komputera. Później próbowałem w konsoli przez bootcfg /rebuild odbudować boot.ini, ale i tak to nic nie dało. System jak niechciał, tak nie chce ruszyć. Mam nadzieję, że teraz wszystko jasno objaśniłem ;)

Offline michau

• 3974
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Styczeń 2009, 21:30:29 »
Pod 7 zrób tak:
i dopisz XP`ka

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Styczeń 2009, 17:59:32 »
Niestety nie mam żadnej opcji aby tam cokolwiek dopisać. Nie jest to tak jak wyglądało w XP... Mogę tam jedynie wybrać system. A na liście jest tylko Windows 7.

ziebal

« Odpowiedź #13 dnia: 14 Styczeń 2009, 18:04:55 »
Niestety nie mam żadnej opcji aby tam cokolwiek dopisać. Nie jest to tak jak wyglądało w XP... Mogę tam jedynie wybrać system. A na liście jest tylko Windows 7.

Start > wpisz msconfig i Enter.
Zakładka Boot  :)

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Styczeń 2009, 18:13:07 »
Nie widzę w tej zakładce żadnej możliwości, aby dopisać inny system.