TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Wydajność komputera - dysku najmniejsza ?

Wydajność komputera - dysku najmniejsza ?
« dnia: 11 Wrzesień 2010, 10:46:15 »
Witam

Od jakiegoś czasu zwracam uwagę na wydajność komputera, którą mogę sobie sprawdzać w panelu sterowania. Mój wynik podstawowy zależy od najniższego wyniku cząstkowego, którym jest ... dysk twardy.

Wygląda to miej więcej tak:

Procesor - 5,8
Ram - 6,2
Grafika - 6,4
Grafika w grach - 6,4
Podstawowy dysk twardy - 5,7

Czy jest jakiś sposób aby poprawić (przyspieszyć) pracę dysku twardego ? Sam zresztą odczuwam, że dysk momentami naprawdę pracuje wolno.

Mój dysk to WD (7200) 320GB podzielony na kilka partycji (5 bodajże) z czego 3 są NTFS dla WIN7 2 pozostałe przeznaczone dla Ubuntu

Odp: Wydajność komputera - dysku najmniejsza ?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Wrzesień 2010, 10:58:10 »
Przyspieszyć ten dysk możesz usuwając zbędne dane i defragmentując go. W indeksie wydajności systemu nic się nie zmieni ale wydajność faktyczna wzrośnie. Żeby mieć indeks wyższy niż 5.7 musiał być mieć dysk SSD chyba a one są bardzo drogie.

Offline matys1

• 275
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Wrzesień 2010, 13:34:06 »
Jak uzyskales 5.7 na dysku i 6.2 na ramach Ja mam podobny dysk tylko 160gb i drugi tez podpiety 120gb a ramy ddr2 2x1gb kingstony wyniki
Procesor - 5,8
Ram - 5,5
Grafika - 6,8
Grafika w grach - 6,8
Podstawowy dysk twardy - 5,3
 cos cienko moze dlatego ze to ata a nie sata

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Wrzesień 2010, 14:57:29 »
Możliwe że ma inny chipset inne kości ram i inne parametry dysku twardego.