TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Brak 7 w wyborze systemów, problem z jego bootowaniem

Brak 7 w wyborze systemów, problem z jego bootowaniem
« dnia: 18 Luty 2010, 23:20:46 »
Temat może dziwnie brzmi, ale już tłumaczę. Instalowałem mojej dziewczynie Windowsa 7 w wersji z MSDN AA. Instalacja wyglądała tak, że włączyłem botowanie z płyty, włożyłem do napędu windowsa 7 i machnąłem instalację. System odpalił się, ale w menu bootowania nie było wyboru starego XP. Po wyjęciu płyty i przestawieniu w Biosie opcji bootowania na hard disk, wystartował XP, ale nie było opcji wyboru 7 ;) Do 7 można się dostać tylko wtedy, jak się włoży płytę od Windowsa i wybierzę opcję w biosie, aby najpierw startowało z płyty, ale nie odpala się płyty, tylko przeskakuje dalej. Próba dodania do listy bootowania pod 7 starego XP nic nie daje, bo się nie odpala on.
W komputerze posiada ona dwa dyski, 7 została zainstalowana na starym dysku ATA, XP jest zainstalowany na nowym dysku, który jest dyskiem SATA. Da radę jakoś sprawić, by oba systemy pojawiły się w oknie bootowania? Czy może po prostu sformatować partycję i odpalić instalację tej 7 spod odpalonego windowsa XP?