Wczoraj dotknął mnie ten problem i postanowiłem go rozwiązać. Zwyczajnie denerwował mnie ten czerwony krzyżyk
Po różnych próbach typu rozładowania i ponownego ładowania (nawet pod linuksem choć tam z baterią wszystko było jak najbardziej ok) zauważyłem że nic się nie zmienia. Po podłączeniu ładowarki jest głupi krzyżyk a jak się ją odłączy to podobny krzyżyk miga na ikonce baterii. Jednak to co zauważyłem to fakt że po około minucie a może dwóch działania na samej baterii ten migający krzyżyk znika i bateria pracuje tak jak wcześniej (czyli jako sprawna). Postanowiłem zatem zostawić komputer na samej baterii (full naładowanej) na noc. Ustawiłem plan Wysoka wydajność i przestawiłem w jego opcjach aby przy krytycznym stanie baterii (5%) wykonana została operacja Uśpij. Z racji tego że po uśpieniu laptop też zużywa troszkę energii założyłem że przez całą noc (u mnie czas pomiędzy godziną ~2:00 a ~9:00) bateria rozładuje się doszczętnie. Rano okazało się że nie myliłem się ani trochę. Podłączyłem zatem ładowarkę i bez uruchamiania tak go zostawiłem idąc na zajęcia. Po powrocie (~7 godzin później) uruchomiłem komputer i dokładnie tak jak przypuszczałem, system ponownie wykrywa baterię jako w pełni sprawną. Komputer to HP Pavilion dv9880 oczywiście na Win7. Czyli jeszcze raz to co zrobiłem:
1. Ładowanie do 100%
2. Zmiana planu zasilania Wysoka wydajność aby wykonał operację Uśpij przy 5% baterii (stan krytyczny)
3. Ustawienie planu Wysoka wydajność
4. Zostawienie odłączonego! od zasilania komputera na noc (~7 godzin)
5. Rano podłączenie ładowarki (bez włączania komputera!) i zostawienie go ponownie na ~7 godzin
6. Włączenie systemu i cieszenie się z braku konieczności wymiany baterii
To są rzeczy które ja wykonałem i nie gwarantuję że komukolwiek one pomogą. Jeżeli komuś jednak pomogą będę się bardzo cieszył
Jeżeli ktoś ma pytania to śmiało pytać. Nie odsyłam do google