TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Problem z niewidoczną partycją

Problem z niewidoczną partycją
« dnia: 05 Kwiecień 2010, 11:37:25 »
Witam, na początek chciałbym zaznaczyć, że wczoraj przez osiem godzin googlowałem problem i nie znalazłem rozwiązania.

Wraz z zakupem nowej skrzynki, zaopatrzyłem się w Windows 7. Dla pocięcia kosztów, dysk przełożyłem ze starej maszyny. Pierwotnie miałem na nim partycje po 11, 21, 40 i 145GB, jednakże na potrzeby nowej instalki scaliłem dwie z nich by (widoczne jeszcze na xp) mieć 31 (docelowa partycja dla windowsa), 40 i 145GB.

Problem polega na tym, że w7 nie widzi partycji 40 i 145GB - i to w zupełnie nowym sensie.
Próbowałem rozwiązania z przydzieleniem zagubionym partycjom ich własnej litery/etykiety, lecz na chwilę obecną jest ono dla mnie niedostępne.

http://img41.imageshack.us/img41/7007/problemsj.jpg

Dwie partycje, widziane jeszcze wczoraj pod xp zniknęły całkowicie.
Wdzięczny byłbym za sugestie/rozwiązania.

Offline kamiton

• 1287
Odp: Problem z niewidoczną partycją
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Kwiecień 2010, 12:10:08 »
mozesz uruchomic podczas startu systemu chkdsk , podejrzewam ze moze cos pomoze , jezeli nie to jedynym rozwiazaniem bedzie format i odpowiednie partycjonowanie z poziomu instalki xp , a nastepnie instalka 7-ki.

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Kwiecień 2010, 12:36:44 »
chkdsk podczas startu systemu właśnie się skończył, nie stety nie dał żadnych efektów.

Partycję z w7 już po drodze ze dwa razy sformatowałem i instalowałem wszystko od nowa, także bezskutecznie.

Dodam, że wolałbym zachować te ok. 130GB na zaginionych partycjach.

[EDIT] Ok, z nudów zacząłem się bawić z ustawieniami jumperów na dysku/napędzie dvd. Pierwotne ustawienie, które działało bez zarzutu pod xp to: bez zworek na napędzie, dwie zworki na master na dysku.

Przerzuciłem jedną, żeby napęd ustawić na slave i oto:
http://img23.imageshack.us/img23/9586/problem2p.png
Problem brakującego miejsca mam rozwiązanego, jest z czego robić partycję.
Pozostaje fakt, że powinno się tam znajdować 140GB danych, które bardzo sobie cenię. Jest jakiś sposób na to by pliki te odzyskać?
« Ostatnia zmiana: 05 Kwiecień 2010, 13:22:03 wysłana przez ralek »

Offline kamiton

• 1287
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Kwiecień 2010, 13:33:25 »
do odzyskania mozesz uzyc jakiejkolwiek dystrybucji linuxa w wersji livecd, jezeli dzieliłes własnie tą 140 -tke mozesz w 90 % zapomniec o odzyskaniu danych.

czym partycjonowałes dysk ?

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Kwiecień 2010, 13:42:24 »
Dysk partycjonowany był mialiard lat temu bodajże fdiskiem.

Przedwczoraj, jeszcze na xp, skleiłem partition magickiem 10 i 30gb w jedną - xp wskazywał wtedy swoją partycję systemową (bo do niej dokładałem) 40gb, a drugą 40 i 140 widział, z danymi na nich też nie było problemu.

Problem pojawił się wczoraj, kiedy to za pomocą instalki xp wymazałem partycję przeznaczoną na system (tylko tą) i wrzuciłem na nią w7.

Dodam, że instalka xp też już nie widzi tych partycji.

Offline kamiton

• 1287
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Kwiecień 2010, 14:15:38 »
i tu raczej błedem było ze zrobiłes format partycji  instalką xp - a nastepnie wrzuciłes tam 7 -ke. nic teraz nie zrobisz - jedynie tak jak pisałem wczesniej wrzuc livecd linuxa i ratuj dane .

Ewentualnie mozesz spróbowac jeszcze tak :

-uruchom komputer z płyty Windows XP
-po załadowaniu wyświetli ekran z zapytaniem o instalację bądź naprawę, wybierasz naprawę wciskając klawisz "R" i przyciskając "Enter"
-teraz musisz zalogować się jako administrator do swojej instalacji windows, wciskasz "1" i "Enter"
- jeśli konto administracyjne miałeś zahasłowane wpisujesz hasło, jeśli nie wciskasz "Enter"
-wpisujesz komendę "fixmbr" i wciskasz "Enter" zapyta o potwierdzenie więc wpisujesz "t" i dajesz "Enter"
-jeśli wszystko poszło poprawnie wpisujesz "exit" i "Enter"

« Ostatnia zmiana: 05 Kwiecień 2010, 14:29:53 wysłana przez kamiton »

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Kwiecień 2010, 15:33:11 »
Nigdy nie używałem linuxa, a także nie mam żadnych instalek.

I kolejny problem w tym, że nie pamiętam hasła administratora ówczesnej instalki xp - próbowałem przez ostatnie pół godziny.

Da się coś z tym jeszcze zrobić, czy równie dobrze mogę sklecić sobie nową partycję z nieprzydzielonego miejsca, zapomnieć o wszystkich plikach i upłakać do snu?

Offline kamiton

• 1287
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Kwiecień 2010, 16:24:59 »
jezeli nie pamietasz hasła do xp : w ekranie logowania nacisnij dwa razy ALT - CTRL- DEL - w miejscu uzytkownika wpisz Administrator , hasła nie ruszaj --> Enter

« Odpowiedź #8 dnia: 05 Kwiecień 2010, 17:13:33 »
Nie zadziałało, lecz nie jestem pewien czy dobrze podążam za instrukcją:

Po uruchomieniu xp'oskiej naprawy, pokazuje mi się 1 partycja (ta, na której mam wykonać fixmbr, przynajmniej taką mam nadzieję).

Po wybraniu jej narzędzie od razu pyta mnie o hasło administratora.

Próbowałem dwuktornie nacisnąć alt ctrl del, przytrzymać przez 10 sekund czy chociażby w cichej nadzieje na szczęśliwe zrządzenie losu losowo na przemian naciskać ctrl alt del - tak bardzo jestem zdesperowany.

Na żadnym z etapów, kiedy mogę coś zrobić nic się nie dzieje, dalej jestem pytany o hasło.

Offline kamiton

• 1287
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Kwiecień 2010, 17:57:45 »
ALT - CTRL - DEL - wciskasz dwa razy podczas normalnego uruchamiania Xp w momencie gdy masz juz ekran z polem do wpisania hasła . zaloguj sie na konto , zmien hasło , a potem wykonaj :

-uruchom komputer z płyty Windows XP
-po załadowaniu wyświetli ekran z zapytaniem o instalację bądź naprawę, wybierasz naprawę wciskając klawisz "R" i przyciskając "Enter"
-teraz musisz zalogować się jako administrator do swojej instalacji windows, wciskasz "1" i "Enter"
- jeśli konto administracyjne miałeś zahasłowane wpisujesz hasło, jeśli nie wciskasz "Enter"
-wpisujesz komendę "fixmbr" i wciskasz "Enter" zapyta o potwierdzenie więc wpisujesz "t" i dajesz "Enter"
-jeśli wszystko poszło poprawnie wpisujesz "exit" i "Enter"

« Odpowiedź #10 dnia: 05 Kwiecień 2010, 18:02:04 »
Jak już wcześniej wspominałem, xp zostało całkowicie wywalone na poczet w7. Nie mam opcji wlogowania sie do xp i zmienienia hasła, bo po prostu nie mam już xp.