TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

STRASZNIE powolne ładowanie nośników, CD. DVD, pendrajwów itp

Witam.
Od początku użytkowania Windows 7 HomePremium borykam się z problemem strasznie powolnego ładowania wszelkich nośników danych: kart SD, pendrajwów, płyt CD, DVD.

Wkładam nośnik, wchodzę do niego i......... czeeeekam, cały czas czekam aż załadują się wszystkie pliki. Kolejne ikonki pojawiają się powolutku, a w tym czasie na górze ładuje się taki zielony pasek. Strasznie mnie to irytuje.
Komputer wcale nie taki wolny, bo Athlon II x4 630, 4 gb GoodRAM, dysk Samsung F3 500gb.
Jeszcze niedawno miałem Windows XP i po włożeniu tych samych nośników, pliki były gotowe do użycia "raz dwa", natychmiastowo.
Teraz natomiast muszę czekać nawet kilka minut aż wszystko się załaduje.
Dołączam obrazki aby pokazać o co mi chodzi:
1. pojawiło się kilka plików, pasek powolutku się ładuje
http://i41.tinypic.com/k2ltap.jpg

2. Pliko powolutku, stopniowo się ładują i pasek zielony postępuje.
http://i44.tinypic.com/e6817n.jpg

Proszę Was o pomoc. Czy ktoś już się z tym spotkał, czy to normalne, czy to się da jakoś rozwiązać?
Pozdro.

Odp: STRASZNIE powolne ładowanie nośników, CD. DVD, pendrajwów itp
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Kwiecień 2010, 10:23:17 »
Co do płyt to napisz czy napędy są na IDE czy SATA jeśli SATA to mnie wcale nie dziwi że wolno czyta płyty niestety spotkałem się z takimi problemami i muszę stwierdzić ze napędy na taśmach IDE są o wiele lepsze. Co do pendrive to sprawdź jakimś programem typu Driver Magician lub Driver Genius czy nie brakuje sterownika od portów USB.

Offline kamiton

• 1287
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Kwiecień 2010, 17:37:36 »
no nie wiem , jak do tej  pory tylko własnie spotkałem sie z powolnym ładowaniem folderów w przypadku podpiec dysków pod IDE

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Kwiecień 2010, 19:59:53 »
kamiton jest taka możliwość że u ciebie się tak dzieje pewnie masz włączony tryb AHCI dla dysków twardych a dysk który miałeś podpięty był formatowany w trybie IDE ;)

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Kwiecień 2010, 20:59:52 »
Napęd mam pod IDE, a dysk twardy pod SATA.
jakieś sugestie? :D
Driver Magician niestety nic nie wskazał :(

Offline kamiton

• 1287
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Kwiecień 2010, 22:40:52 »
kamiton jest taka możliwość że u ciebie się tak dzieje pewnie masz włączony tryb AHCI dla dysków twardych a dysk który miałeś podpięty był formatowany w trybie IDE ;)

ja w swoim kompie nie mam z tym problemu :) w swoim mam dyski i napędy pod sata. Zajmuje sie instalowaniem oprogramowania i jak najbardziej te problemy spotykam w przypadkach podpiec dysków pod IDE

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Kwiecień 2010, 23:59:21 »
Ja mam u siebie dysk SATA i IDE i stwierdziłem że SATA jest szybszy co nie znaczy że IDE jest gorszy. Miałem na myśli napędy optyczne tu jest sprawa inna wg mnie napędy IDE są znacznie lepsze.