TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

pamięć ram pytanie

pamięć ram pytanie
« dnia: 02 Kwiecień 2010, 00:24:31 »
Witam posiadam 4gb pamięci ram jak włączam komputer to pokazuje na początku Bios ze mam 4gb
ale czemu system widzi tylko 3gb? więc w takim razie może wykorzystać tylko 3gb pamięci ram skoro wykrywa system tylko 3gb

Jaka może być tego przyczyna czy może jest to prawidło i tak ma być, może te 1gb co nie widzi system jest zapasowe czy jak?

Offline kamiton

• 1287
Odp: pamięć ram pytanie
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Kwiecień 2010, 01:30:42 »
posiadasz windows w wersji 32 bit - i dlatego system widzi 3 Gb , reszta niestety sie marnuje . Wiecej pamieci obsługuja systemy w wersji x64 .

Offline fazzi

• 180
  • W oczekiwaniu na Windows 8 ...
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Kwiecień 2010, 20:39:22 »
Bzdura kolego @kamiton. Miałem x64 i w tej zakładce miałem, że używa 3.25 GB ram. Teraz mam x86 i opis jest identyczny. A systemy x86 adresują do 3.5 GB ram.

Offline kamiton

• 1287
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Kwiecień 2010, 21:15:16 »
drogi kolego fazzi - bzdura to szerokie pojecie - i nawet kawałka informacji z tej bzdury nie potrafisz uzasadnic . Generalnie chodzi o to :

Jeśli chodzi o systemy Microsoftu, to tylko x64 wykorzystają RAM powyżej ok 3,25GB. Dopiero vista SP2 i  7 pokazują tyle ramu ile jest zamontowane.Vista niestety tylko pokazuje, ale nie adresuje.

Tu masz przykładowy wykaz właściwych pamięci do płyty głównej  gigabyte GA-M720-US3  http://download.gigabyte.ru/memory/motherboard_memory_ga-m720-us3.pdf  . Jak widać niewiele modułów jest obsługiwanych.

Ilość widzianej pamięci przez płytę główną pokaże ci bios. Ilość zaadresowanej to troszkę powyżej 3GB dla systemu 32bit i do 128GB dla systemu 64bit.

Czasami wystarczy aktualizacja bios-u aby system widział równe 3,00GB i równie 3,00GB pamieci ram będzie dostępne .

Tu tak na szybko troche lektury co powinnismy wiedziec o pamieci ram ( o co chodzi fazzi ? o kompatybilnosc z płytą główną !!!)  http://nvision.pl/Wszystko-o-pamieciach-RAM--Articles-169-ndetails-10.html

Mysle ze narazie wystarczy ta odrobina informacji :)
« Ostatnia zmiana: 02 Kwiecień 2010, 21:27:36 wysłana przez kamiton »

Offline fazzi

• 180
  • W oczekiwaniu na Windows 8 ...
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Kwiecień 2010, 14:06:20 »
Jak już taki jesteś fachowiec, to dopowiedz, że nie o kompatybilność z płytą tylko z chipsetem na którym jest zbudowana.

Offline kamiton

• 1287
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Kwiecień 2010, 15:01:32 »
mogłes przeciez napisac o tym wczesniej - prawda ? to normalne ze pamięci dobiera sie pod płyte główna i w tym przypadku nalezy doczytac o jaki układ nasza płyta jest oparta , oczywiscie nie znaczy to ze pamieci inne niz zawarte w specyfikacji nie będą funkcjonowac .  
« Ostatnia zmiana: 04 Kwiecień 2010, 15:03:52 wysłana przez kamiton »

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Kwiecień 2010, 17:54:01 »
Bzdura kolego @kamiton. Miałem x64 i w tej zakładce miałem, że używa 3.25 GB ram. Teraz mam x86 i opis jest identyczny. A systemy x86 adresują do 3.5 GB ram.
Nieładnie kolego. Mam w tym samym kompie wymiennie obie architektury systemu i 4GB RAM. Ponieważ mam kartę graficzną zintegrowaną to zabiera ona 512 MB pamięci. Wówczas w x64 jest 3,5 GB RAM, a w x86 2,75 GB RAM. Pozdrawiam i proponuję sprawdzać informacje zanim się je tak zdecydowanie przekaże.