Czy lubicie serwis
otoFotki.pl?
Bo ja lubię, i to bardzo.
Często z niego korzystam, bo jest szybki i niezawodny. Postanowiłem sobie ułatwić korzystanie z tego serwisu przez stworzenie aplikacji, która mogłaby zapamiętać jakie zdjęcia wgrywam na serwer, aby potem nie zapomnieć ich linków. Czasem mi się zdarzało, że wgrałem 6 zdjęć, po czym przypadkowo odświeżyłem, albo wyłączyłem stronę i musiałem wgrywać zdjęcia jeszcze raz, bo straciłem wszystkie linki...
Ale teraz takie problemy to już przeszłość.
Zapraszam do testowania mojej najnowszej aplikacji, która sprawia, że wgrywanie zdjęć na
otoFotki.pl przypomina zwyczajne kopiowanie plików do folderu. Taki był mój cel - maksymalnie uprościć wgrywanie zdjęć.
Z wyglądu program do złudzenia przypomina zwyczajny folder w Windows 7. Różni się tym, że jego zawartość tak naprawdę znajduje się na serwerze
otoFotki.pl, ale widać ją tak, jakby folder był na lokalnym komputerze. Oczywiście program wszystko zapamiętuje.
Oto i on (poniższe zdjęcie wgrałem przy pomocy tego programu):
Jak wgrywać zdjęcia? Dokładnie tak, jak się kopiuje pliki do folderu.
Można je po prostu przeciągnąć myszką, można wybrać z menu
Kopiuj/
Wklej, można użyć skrótów
Ctrl + C i
Ctrl + V, można kliknąć na przycisk
Dodaj obrazy - jak komu wygodnie. Ja tam lubię przeciągać myszką.
Następnie obrazy się ładują. Od razu można przesłać dowolną ilość obrazków.
Gdy zaznaczymy jakiś obrazek, to wyświetlają się nam przydatne linki. Kliknięcie na przycisk po prawej stronie linku powoduje skopiowanie go do schowka. Każdy załadowany obrazek można pobrać lub otworzyć w przeglądarce. Można natychmiast pobierać dowolną ilość wgranych obrazków.
Program jest w jednym pliku i wygląda jak folder. Można go pobrać tutaj: