Witam. Od razu zaznaczam, że pisałem już taki temat na innym, konkurencyjnym forum, ale pewien Junior Moderator mnie źle zrozumiał i bardzo niemiło potraktował... no cóż, mam nadzieję, że tutaj ktoś będzie wstanie mi odpowiedzieć na moje pytanie.
Żeby uniknąć nieporozumień proszę dokładnie zapoznać się z treścią mojego posta, postaram się wszystko jasno wytłumaczyć.
----------------------------------------------------------------------------
Niedawno kupiłem Windows 7 64-Bit i mam pytanie dotyczące DirectX'a
W programie
dxdiag pokazuje mi, że mam
DirectX 11, ale kiedy instalowałem pewną grę na STEAM wyskoczyło okienko z informacją o instalacji Direct'a.
Jak mniemam doinstalowało 9, ale nie jestem pewien...
I tu mam pytanie: Jak sprawdzić jakie wersje DirectX mam zainstalowane? - wiem, że mam 11, ale nie wiem jak sprawdzić czy doinstalowała się 9 czy 10/10.1
Postaram się jeszcze to dokładniej wyjaśnić:
---------------------------------------------------------------
Wiem, że w Windows 7 standardowo jest wgrany DirectX 11 i wiem, że to on jest pokazywany w programie dxdiag jako podstawowy. Jednakże dowiedziałem się, że w Win 7 można
doinstalować pliki wcześniejszych DirectX'ów - dograć pliki np. DX 9.0c (w dxdiag nadal będzie wyświetlana 11 jako podstawowa)
Dzisiaj podczas uruchamiania gry na steam, wyskoczyło okienko "
Installing DirectX for Windows" i dograły się jakieś pliki DirectX'a - chciałbym wiedzieć jak sprawdzić, która wersja się doinstalowała, bo moja karta graf. obsługuje DirectX 10.1 i nie wiem czy muszę coś jeszcze wgrywać...
Mam nadzieję, że mnie zrozumieliście :]
edit:// pogrzebałem jeszcze w internecie i okazało się, że 10 nie trzeba dogrywać i wg. MS 9 też, ale już wg. producentów gier 9 trzeba dograć... już jestem skołowany...
Jest jakiś uniwersalny sposób/program, który dajmy na to wyświetli mi po prostu np.
W systemie masz wszystkie potrzebne biblioteki DirectXczy coś w ten deseń?