TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

problem po instalacji systemu

problem po instalacji systemu
« dnia: 15 Czerwiec 2010, 11:31:36 »
Po zainstalowaniu systemu (jakiś czas działa poprawnie) przy uruchamianiu pojawia się błąd:
"Instrukcja spod 0x77092dec odwołuje się do pamięci pod adresem 0x007ffff8. Pamięć nie może być read."
Pojawia się niebieski ekran i koniec.
Tryb napraw też nic nie wskórał... Co robić???

Offline kamiton

• 1287
Odp: problem po instalacji systemu
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Czerwiec 2010, 12:58:06 »
ile masz ramu ? i czy wogóle są sprawne ? sprawdzałes ?

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Czerwiec 2010, 18:12:56 »
2x 2 GB DDR2 800 MHz
procesor AMD Athlon x4 630
HDD 500 GB SATAII
GF 9500GT 1GB

a jak można sprawdzić pamięć bo jestem raczej zielony?

Offline kamiton

• 1287
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Czerwiec 2010, 21:17:43 »
np. memtest

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Czerwiec 2010, 08:49:39 »
Po przeskanowaniu pamięci komp zaczął działać pomimo, że nie wykryto żadnych błędów...
ciekawe czy znowu się nie zawiesi...

Mam jeszcze pytanie na jakiej zasadzie działa powiadamianie microsoft o błędzie (wyślij raport o błędach)? Czy mogą coś "zdalnie" naprawić?

Offline kamiton

• 1287
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Czerwiec 2010, 10:04:53 »
sprawdz w panelu sterowania / system jaką masz wersje windowsa x64 czy x86

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Czerwiec 2010, 12:24:01 »
windows x 32

znów mi się zawiesił włączył się wygaszacz ekranu i później jak chciałem wznowić to niebieski ekran, że mam problem ze sprzętem skontaktuj się ze swoim sprzedawcą itd. System nie może automatycznie naprawić problemu.

co to może być?

Offline kamiton

• 1287
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Czerwiec 2010, 13:18:04 »
sprawdz jaką masz wersje biosu i podaj jakie sygnały podaje podczas startu

« Odpowiedź #8 dnia: 19 Czerwiec 2010, 20:34:37 »
wersja biosu: N68C-S UCC P1.00

komputer się "naprawia" jak go zupełnie wyłącze (wyjmę wtyczkę) w pomocy technicznej wyświetlił się następujący komunikat:

Run Windows diagnostics to troubleshoot the problem
Your computer might be encountering a memory problem. Memory problems are typically caused by hardware failures, such as a problem with random access memory (RAM). If this is a memory problem and it's not fixed, you might lose information, or your computer might stop working.

To check for a memory problem, restart your computer. While restarting, Windows will test your computer's memory hardware components for problems and display the results. Choose one of the following options:

Restart now and check for problems (recommended)

Check for problems the next time you start your computer
Note
After running this test, if you find that you need to repair hardware that might be causing a memory problem, you will need to contact the manufacturer of your computer. It's a good idea to record the manufacturer's support contact information now, in case you have problems restarting your computer.

How do I find my computer manufacturer?

Click the Start button , type msinfo32 in the search box, and then press Enter. Your computer manufacturer is listed as the System Manufacturer in the right pane of the System Information window.

Click to go online to see contact information for most computer manufacturers
More information about computer memory problems is available in a Windows help article.

Click to learn how Windows diagnoses computer memory problems
What is random access memory (RAM)?

RAM is the main internal storage area the computer uses to run programs and store data. Information stored in RAM is temporary and is designed to clear when the computer is turned off.

ale po przeskanowaniu nie znajduje problemów z pamięcią, powstał nowy objaw: zacina się na jakiś czas klawiatura i myszka tak, że nic się nie da zrobić...
a o co chodzi z tymi sygnałami BIOSU podczas startu?

Offline kamiton

• 1287
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Czerwiec 2010, 21:35:43 »
ilosc sygnałow podczas startu oznaczaja uszkodzenie danego podzespołu.

radze tak : zostaw procesor w płycie głównej :) i zasilacz , reszte wypnij  - potem wszystko wpinaj po koleji ( pamieci ,dyski , grafika , etc ) słuchając beepa podczas startu

tu masz do porównania : http://forum.gazeta.pl/forum/w,34,15679891,15705982,Sygnaly_i_dzwieki_BIOS_u_.html

« Odpowiedź #10 dnia: 30 Czerwiec 2010, 11:01:42 »
wszystko wypiołem i po kolei wpinałem - nie było żadnych sygnałów ale za to później komp się normalnie włączył na razie znowu działa chociaż już 2 razy mi się zdażyło, że przy wyłączaniiu systemu nie może zamknąć komputera (cały czas widnieje napis "zamykanie" a raz system się zamknął a komputer mimo to dalej działał.... no i jeszcze czasem blokuje mi myszkę i klawiaturę (przez kilka kilkanaście sekun - czasem ponad minutę) nie reaguje myszka ani klawiatura... ???

Offline kamiton

• 1287
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Czerwiec 2010, 16:58:54 »
sprawdz temperatury procka i grafiki - moze upały daja sie we znaki.

Offline hubert1

• 650
  • "bo liczą się wspomnienia, prawda, prawda" :D
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Lipiec 2010, 00:42:32 »
no i możesz sprawdzić też dysk (w co wątpie)
Może coś z płytą główną?

« Odpowiedź #13 dnia: 19 Lipiec 2010, 11:00:39 »
nie mam pojęcia co to jest... sprawdzałem temperaturę i jest w normie, sprzęt wygląda na to że też jest w porządku, wirusów też nie ma a komp się nadal nie chce wyłączać (choć nie zawsze) no i nadal blokuje mi myszkę i klawiaturę, może jeszcze jakieś pomysły bo jak nie to kompa do serwisu i pewnie 2 miechy bez kompa mnie czekają...

Offline kamiton

• 1287
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Lipiec 2010, 21:13:15 »
niestety ale jedynie serwis w takiej sytuacji - jak na moje to jest jakies nikłe uszkodzenie płyty głownej