TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Aero Peek - ciągłe zawieszanie się na ok. sekundę

Offline msx

Aero Peek - ciągłe zawieszanie się na ok. sekundę
« dnia: 26 Czerwiec 2010, 21:55:07 »
Witam ! Wydaje mi się, że przypadłość mojego systemu jest dosyć oryginalna - na moją zgubę. Podobnej nie udało mi się znaleźć na forum.

Sprawa przedstawia się następująco: kiedy przeglądam sobie miniaturki okien/kart z użyciem funkcji Aero Peek, to czasami gdy przejeżdżam przez kolejne miniatury kursorem myszy następuje drobna zwiecha - trwa maksymalnie sekundę. W tym momencie blokuje się cały system. Nie zdarza się to często, chociaż jest bardzo irytujące. Myślałem, że może zbyt szybko przeglądam karty (czułość myszki 3600 dpi) i Aero nie wyrabia, ale patrzyłem na wydajność w taskmanagerze i to chyba nie to.

Wydaje mi się, że może mieć to związek z tym, że wyłączyłem indeksowanie plików na C (jak sięgam pamięcią, to zaczęło się to dziać po tej operacji), aczkolwiek to dosyć luźne skojarzenia.

System: Windows 7 Professional x64 PL (z MSDN)
Sprzęt: Asus N61JV (Core i5, 4 GB RAM, nVidia GT325 M)
Indeks wydajności systemu: 4.5

Odp: Aero Peek - ciągłe zawieszanie się na ok. sekundę
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Czerwiec 2010, 12:01:11 »
Czemu taki słaby indeks wydajności? Ten problem raczej z wyłączeniem indeksowania dysku nie ma nic wspólnego bo to raczej zwiększa wydajność systemu a nie na odwrót. Zaktualizuj sterowniki za pomocą Driver Genius Pro i sprawdź czy problem nadal występuje.

Offline kamiton

• 1287
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Czerwiec 2010, 12:43:52 »
4.5 ocena to zdecydowanie za mało - nie powinna zejsc ponizej 7.0  aczkolwiek moze ,bo nie podałes jakie pamieci i dysk -jezeli aktualizacja sterownikow nie pomoze to wrzuc screena z pobranych aktualizacji.

Offline msx

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Czerwiec 2010, 12:00:20 »
Pamięć DDR3 1066 MHz (2 x 2 GB), dysk Seagate 500 GB SATA 5400 rpm.

Próbuję tego Driver Genius Pro, ale ciężko z kluczami coś.

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Czerwiec 2010, 13:52:35 »
Pamięć DDR3 1066 MHz (2 x 2 GB), dysk Seagate 500 GB SATA 5400 rpm.

Próbuję tego Driver Genius Pro, ale ciężko z kluczami coś.

PW  ;)

Offline msx

« Odpowiedź #5 dnia: 28 Czerwiec 2010, 22:49:48 »
Pobuszowałem trochę po forum Asusa i wszystko wskazuje na to, że to wina biosu, albo technologii Optimus - przełącza karte graficzną w zależności od zasobów procesu.

Tutaj podobne problemy (także z Aero Peek), choć przy innym trochę starszym modelu notebooka:
http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=20091011161050390&board_id=3&model=M70Vn&page=1&SLanguage=en-us

To nie indywidualna przypadłość konkretnie mojego laptopa:

http://www.notebookcheck.net/Review-Asus-N61JV-JX007V-Notebook.31611.0.html

Dziwne, że nawet nie skomentowali tych wyników.

Drivery do grafiki mam aktualne, bios też, spróbuję jeszcze z driverem do optimusa. Pozostaje mi czekać jedynie na nowy bios.
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwiec 2010, 00:18:27 wysłana przez msx »

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Czerwiec 2010, 14:43:27 »
Możliwe że z laptopem wszystko jest ok. Kiedyś czytałem że mają wejść nowe laptopy z 2 kartami graficznymi jedną która ma słabe parametry i wykazuje się dużą oszczędnością druga zaś zużywająca dużo energii ale za to wydajna może twój laptop ma coś takiego w sobie? Ustaw plan zasilania na wysoką wydajność i sprawdź czy nadal występują problemy i odśwież też indeks wydajności.

Offline msx

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Czerwiec 2010, 16:53:07 »
Tak, zgadza się. nVidia Optimus to właśnie dwie karty graficzne, które pracują w trybie przełączanym. Do "codziennego użytku" - czyli również korzystania z menedżera okien Aero ! - działa układ Intela. Do gier przełącza się na układ nVidii. Indeks wydajności dla grafiki 3d to 6.2 (w skali do 7.9, więc jak na tak budżetową kartę jak GT 325M jest w miarę ok). Podobno ten układ Optimus ma problem z rozpoznawaniem dla jakich aplikacji powinien przełączać grafikę (dużo ludzi miało problemy z PES 2010 i GTA 4). To nawet ma sens, bo ostatni release sterowników nVidia Optimus był pod koniec kwietnia - więc trochę dawno.

Aktualnie jest wszystko bez zmian, ale cały czas męczę panów z Asusa na helpdesku online, żeby dali jakieś protipy.

P.S.

Po update biosa z wersji 208 na 213 jest bez zmian.

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Sierpień 2010, 13:34:14 »
Mam dokładnie ten sam problem - windows zawiesza się na kilkanaście sekund kiedy najeżdżam kursorem na zminimalizowane okno (w tym momencie powinien pokazać się podgląd z miniaturką). Notorycznie dzieje się to również gdy klikam na menu w Excelu.

Proponuję zacząć bombardować tym problemem forum Asusa, co sam zaraz zrobię, bo w przeciwnym wypadku nie doczekamy się rozwiązania.