TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystaj±c ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przegl±darki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporz±dzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityk± prywatno¶ci oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Dziwny problem z uśpieniem/hibernacją

Dziwny problem z uśpieniem/hibernacją
« dnia: 16 Sierpień 2010, 14:12:12 »
Witam serdecznie. Parę miesięcy temu miałem problem z hibernacją (komputer budził się bez końca, raz mi się to udało, ale dopiero po jakichś 10 minutach czekania), z uśpieniem nie było problemu. Potem z Menu Start znikła możliwość hibernacji, została tylko uśpienia ale działała ona tak jak hibernacja (długawa chwila wyłączania, komputer gasł kompletnie, można go było uruchomić wygodnie klawiaturą). Teraz od niedawna jest po staremu tj. niedziałająca hibernacja i sprawne uśpienie. Może mi ktoś wytłumaczyć WTF ??? Może jakiś soft coś poprzestawiał, może ja coś przypadkiem wykombinowałem? Wszystkie podstawowe opcje z zasilaniem w Panelu Sterowania wyglądają ok. Jakieś pomysły?

EDIT: spróbowałem hibernacji. Komp nie chciał w ogóle wstać. Po naciśnięciu spacji wentyle zaczęły kręcić się na full i tyle. Dopiero wyłączenie i powtórne włączenie powerem na obudowie przyniosło skutek. Sam system wstawał jakieś 5 minut.
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpień 2010, 14:28:12 wysłana przez looser106 »

Odp: Dziwny problem z u¶pieniem/hibernacj±
« OdpowiedĽ #1 dnia: 18 Sierpień 2010, 14:35:55 »
Może jakie¶ syfy zawalaj± system? Użyj jakiego¶ programu do czyszczenia dysku ze ¶mieci;)

Albo od razu wyczy¶ć zawarto¶ć tych folderów:

C:\Windows\Prefetch\
C:\Windows\Temp\
C:\Użytkownicy\[Twój login]\AppData\Local\Temp\

Ewentualnie w ustawieniach opcji zasilania wybierz jaki¶ inny profil i skonfiguruj go według swoich potrzeb.

« OdpowiedĽ #2 dnia: 19 Sierpień 2010, 10:24:37 »
Przeczy¶ciłem najpierw CCleanerem a potem ręcznie foldery podane przez ciebie. Poprawa jest taka, że po hibernacji komputer wstał bez gadania, ale system w dalszym ci±gu ładuje się dobre 2 razy dłużej, niż przy normalnym wł±czaniu. Jeszcze jakie¶ pomysły?

Guest

« OdpowiedĽ #3 dnia: 19 Sierpień 2010, 11:19:04 »
Dokładnie ile czasu ci się uruchamia (co do sekundy).
I przez co czy przez normalne zamkniecie systemu, czy przez hibernacje

« OdpowiedĽ #4 dnia: 19 Sierpień 2010, 14:23:07 »
2:37 - po hibernacji
1:06 - normalny start

Guest

« OdpowiedĽ #5 dnia: 19 Sierpień 2010, 20:07:33 »
Może jakiego¶ wirusa złapałe¶ przeskanuj system: Malwarebytes' Anti-Malware
Wejdz w program startowe i pousuwaj to co nie potrzebne.
I napisz ile masz gb ram

Odp: Dziwny problem z uśpieniem/hibernacją
« OdpowiedĽ #6 dnia: 20 Sierpień 2010, 09:42:59 »
Tym razem ładował się 3:15.

Wątpię, żeby MediaCoder był jakimś zagrożeniem, ale ok, usunąłem.
To co zbędne to przez msconfig powyłączałem już dawno temu, usługi także. W autostarcie nie ma nic.
2x512 MB GeiLa + 2x1GB od Patriota. Może podam tez resztę istotnych części:
- C2D E6550 @ 2,8 GHz
- Foxconn P35A
- Seagate 7200.11 500 GB
- ZOTAC 8800gt amp
- Amacrox Warrior 400 W

EDIT: Siedzę sobie na Wykopie, czytam komentarze pod jednym linkiem. I co mnie zainteresowało:
"Co do schylania sie to ja tez mam kompa pod biurkiem mimo wiekszego biurka niz na focie, szkoda miejsca. Kompa nie wylaczam. W Windows 7 bardzo fajnie dziala funkcja Sleep, a wlasciwie tzw. Hybrid Sleep. Komp sie przy tym wylacza prawie caly (nic halasujacego nie chodzi, tylko pamiec sie podtrzymuje), a wychodzi sie z tego latwo myszka lub klawiatura, polecam. W domu stosuje to samo. W razie padu pradu dziala jak hibernacja. "

Jak już wspominałem coś takiego miałem. Zacząłem googlować tego hybrid sleepa, natrafiłem na wiele stron jak to włączać. No wszystko fajnie, wchodzę w te zaawansowane ustawienia uśpienia, ale ja tam nie mam takiej opcji jak hybrid sleep ani nic takiego.

?
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpień 2010, 13:48:30 wysłana przez looser106 »

Guest

« OdpowiedĽ #7 dnia: 20 Sierpień 2010, 15:28:41 »
Ja już nie wiem, ani z tym nowym pomysłem, może format cie uratuje, a nawet na pewno. ;D

« OdpowiedĽ #8 dnia: 20 Sierpień 2010, 18:51:37 »
Powrót do czasów XPka? Noł, senkju ;)
Fajna była ta funkcja, szybka i wygodna, ale cóż, przeżyję. Samo się popsuło to i może samo się naprawi.

Guest

« OdpowiedĽ #9 dnia: 21 Sierpień 2010, 11:04:29 »
Może wejdz w opcje zasilania i nacisnij wybierz działanie przycisków zasilanie i zamiast wstrzymaj zmień na nic nie rób. ;D

« OdpowiedĽ #10 dnia: 21 Sierpień 2010, 19:19:52 »
Zasadniczo nie wiem co by to miało zmienić, ale i tak przetestowałem. Jak było tak jest dalej.

Guest

« OdpowiedĽ #11 dnia: 21 Sierpień 2010, 19:29:37 »
No jak zmieniasz na nic nie rób to po powrocie system zaostaje bez ruchu nie musisz się logować ani nic normalnie masz pulpit już, przynajmniej u mnie tak jest ;D

« OdpowiedĽ #12 dnia: 21 Sierpień 2010, 19:43:15 »
Sprawdziłem przed chwil±, u mnie dalej system normalnie się usypia, nie jest tak jak opisujesz. Poza tym, mi zależy na tym, żeby komp nie szumiał i nie ¶wiecił, a u¶pienie w takiej czy innej formie (no nie licz±c tego hybrydowego) nie spełnia moich oczekiwań :)