Witam !
To jest mój pierwszy post i bardzo nietypowy.
Może obecnie rzadko się dyskietki używa, ale czasem się przydają - ja właśnie chciałem z niej skorzystać i pod Windows 7 64 bit home premium mi się nie udało.
Na wstępie też podam że komputer jest platformą AMD. Czyli płyta Gigabyte MA770-UD3 rev. 2.0 procek PHENOM I 8750 trzy rdzeniowy (2,4 GHz), mostek południowy SB710, grafika Ati 3850 HD. Najnowsze sterowniki ze strony ati. Windows 7 Home Premium BOX uaktualnienie.
Problemem jest to, że po włożeniu dyskietki do stacji stacja odczytuje je prawidłowo, jednak nie da się dyskietki sformatować, jak już jest sformatowana gdzie indziej np na innym sprzęcie, po skopiowaniu na nią plików, nie widać ich - jednym słowem porażka. Przy próbie sformatowania - wywala się Windows Explorer. Jak już się przez przypadek uda wywołać okno formatowania, można wybrać rozmiar jednostki alokacji, co nie powinno mieć miejsca. Wtedy przy próbie formatowania dyskietka jest formatowana chyba z 10 minut, a i tak źle, zarówno na tej wewnętrznej jak i na USB.
Jednak, przy zainstalowanym Windowsie XP na innym dysku w tym samym komputerze, stacja dyskietek jedna i druga zachowuje się bez zastrzeżeń.
Również przy zainstalowanej wcześniej Viście Home premium tego problemu nie było.
Co robię nie tak ? Proszę o pomoc.
dodam jeszcze że dzwoniłem w tej sprawie do pomocy technicznej Microsoftu i oni obwalają winą bios płyty głównej. Po napisaniu listu do Gigabajta, Ci z kolei obwiniają system operacyjny.
Wiem również, że na komputerach opartych o chipset intela pod Win7 formatowanie dyskietek działa poprawnie.