Oferuję wam kilka wskazówek mojego autorstwa w jaki sposób można wyraźnie zwiększyć wydajność systemu Windows 7 (w obojętnie jakiej wersji). Wszystkie te sposoby są zawsze przez mnie stosowane po każdym formatowaniu i nigdy nie miałem problemów z systemem po wprowadzeniu tych modyfikacji.
1. Wyłącz usługi
Usługa udostępniania w sieci programu Windows Media Player i
Bufor
wydruku (jeśli nie korzystasz z drukarki).2. Wejdź w polecenie
Uruchom wpisz
msconfig wejdź na zakładkę
Rozruch kliknij na
Opcje zaawansowane postaw fajki przy
Liczba procesorów i
Maksymalna pamięć (liczba procesorów = liczba rdzeni na procesorze) ustaw prawidłowo liczbę procesorów, kliknij
ok i
zastosuj zmiany(jeśli masz więcej niż 2GB ram nie zalecam włączania opcji Maksymalna pamięć bo system możesz mieć później problem z wykryciem większej jej ilości). 3. W polecenie
Uruchom wpisz
regedit i przejdź do
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management kliknij
Edycja wybierz
Nowy następnie
Wartość DWORD jako nazwę wpisz
IoPageLockLimit kliknij Enter żeby zatwierdzić nazwę kliknij wartość 2 razy lewym p myszki w polu
System ustaw na
Dziesiętny uruchom
kalkulator i wykonaj następujące działanie
Liczba MB RAM w twoim komputerze - 16 wynik dzielimy przez 1024 (np mamy 1GB RAM wykonujesz działanie
1024-16=1008 a następnie
1008/1024=0,984375 więc w dane wartości wpisujemy 0984375) wynik bez przecinków wklej do Dane wartości i kliknij
OK (Utworzenie tego wpisu w rejestrze optymalizuje wykorzystanie pamięci RAM przez Windows. Jeśli ktoś dokupi sobie kolejną kość po utworzeniu tego wpisu to automatycznie musi wykonać ponownie obliczenia).
4. Wyłącz harmonogram zadań w
defragmentatorze dysków 5. Wyłącz
indeksowanie dysków wchodząc w właściwości każdej partycji i usuwając fajkę z pola
Zezwalaj na indeksowanie zawartości plików na tym dysku wraz z ich właściwościami (pojawić się tutaj może okno w którym klikamy
Ignoruj wszystkie).
6. Zainstaluj najnowsze sterowniki korzystając z programu
Driver Genius Pro, jeśli nadal masz jakieś nieznane urządzenie wyświetlające się w menadżerze urządzeń wiesz co to za urządzenie i jesteś pewny że nie ma do niego sterownika który by działał w Windows 7 kliknij na nie prawym przyciskiem myszki w menadżerze urządzeń i wybierz wyłącz (to także ma wpływ na wydajność systemu)
7. Zainstaluj programy
TuneUp 2010 i
Ccleaner (programy te są niezbędne do zachowania porządku na dysku twardym.
8. Zainstaluj wszystkie programy których, używasz a następnie przeczyść system z plików tymczasowych programami wymienionymi w punkcie powyżej.
9. Po instalacji
TuneUp 2010 zatrzymaj usługę
TuneUp Theme Extension (ma ona wpływ na wydajność systemu)
10. Zdefragmentuj dysk twardy (do tej operacji polecam program
O&O Defrag Pro)
11. Jako program antywirusowy zalecam darmowy program
Avira AntiVir Personala) Usuwanie pojawiającej się reklamy przy aktualizacji:
- Wejdź w
Panel sterowania\System i zabezpieczenia\Narzędzia administracyjne uruchom
Zasady zabezpieczeń lokalnych - Wybierz z lewej
Zasady ograniczeń oprogramowania z menu okna wybierz
Akcja następnie
Nowe zasady ograniczeń oprogramowania.
- Po prawej zaznacz
Reguły dodatkowe kliknij na to prawym przyciskiem myszki wybierz
Nowa reguła ścieżki, w polu
Ścieżka wskaż położenie pliku avnotify.exe znajduje się on domyślnie w
C:\Program Files\Avira\AntiVir Desktop dla systemów 32-bitowych i
C:\Program Files (x86)\Avira\AntiVir Desktop dla systemów 64-bitowych.
- Upewniamy się że w polu
Poziom zabezpieczeń wyświetla się
Niedozwolone i zatwierdzamy zmiany klikając
OKb) Dodajemy obiekty do listy plików pomijanych przez program w skanowaniu
- Uruchamiamy program wciskamy klawisz F8 na klawiaturze stawiamy fajkę w polu
Expert mode- Rozwijamy po lewej
Guard następnie
Scan i w końcu
Exceptions w polu
Processes to be omitted by the Guard wybieramy procesy pomijane przy skanowaniu, a w polu
File objects to be omitted by the Guard wybieramy obiekty omijane przy skanowaniu typu foldery i pliki.
12. Dodaj do obiektów omijanych przez skanowanie folder
C:\Windows\SoftwareDistribution\DataStore (dzięki temu system nie będzie obciążony przez antywirusa, takie zalecenie znalazłem w jednym z artykułów na stronach Microsoftu, źródła niestety nie potrafię odnaleźć)
To kompendium mojej wiedzy mam nadzieje że wam się podoba i będzie wam pomocne komentarze mile widziane