Witam
podstawowe info: Win7 64bit altimejt, Photoshop CS5.
Dwa monitory kalibrowane za pomocą Color Munki, oprogramowaniem Argyll CMS.
problem:
otwieram stronę:
http://www.jonbrousseau.com/robię print screen, wklejam zawartość do Photoshopa. Ustawienia pliku w PS - 8 bit, profil sRGB.
I co sie okazuje, obraz jest lekko zazieleniony. Widać, że przy wyświetlaniu w PS nakładana jest jakaś krzywa.
Zapisuję wynikły plik nie robiąc w nim żadnych zmian do *.jpg.
otwieram go za pomocą przeglądarki windows i okazuje się, ze w niej również widać zieloną dominantę.
Ten sam plik wrzucam na swoje ftp. Otwieram poprzez przeglądarkę i okazuje się, ze w przeglądarce już zieleni nie ma! Obrazek ma identyczne barwy co oryginał.
Wniosek: Windows nadaje coponiektórym programom jakieś swoje krzywe. Według mnie w tym przypadku akurat te krzywe nakladane są na PS oraz przeglądarkę obrazów Windows.
Rozwiązanie: ZA cholerę nie wiem co mam z tym zrobić....
W PS jest funkcja soft Proo'fingu. Ale nawet gdy zaznaczyłem wyświetlanie w formie profilu monitora, to mimo wszystko różni się to od oryginału na stronie.
Wiem, że Microsoft wprowadził teraz jakieś nowe cudo o nazwie WCS. Obawiam się, że od tego może to zależeć. Ale odnalezienie się w tym, oraz "co zmienić, by było git" jest ponad moje siły...
Jak długo pracowałem na poprzednich Winach, nie mialem takich cudów. Teraz zdurniałem doszczętnie..
Pomożecie?