TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

problem z color managementem W7 x64 -> PS CS5

problem z color managementem W7 x64 -> PS CS5
« dnia: 24 Sierpień 2010, 16:42:38 »
Witam

podstawowe info: Win7 64bit altimejt, Photoshop CS5.
Dwa monitory kalibrowane za pomocą Color Munki, oprogramowaniem Argyll CMS.

problem:
otwieram stronę: http://www.jonbrousseau.com/
robię print screen, wklejam zawartość do Photoshopa. Ustawienia pliku w PS - 8 bit, profil sRGB.
I co sie okazuje, obraz jest lekko zazieleniony. Widać, że przy wyświetlaniu w PS nakładana jest jakaś krzywa.
Zapisuję wynikły plik nie robiąc w nim żadnych zmian do *.jpg.
otwieram go za pomocą przeglądarki windows i okazuje się, ze w niej również widać zieloną dominantę.
Ten sam plik wrzucam na swoje ftp. Otwieram poprzez przeglądarkę i okazuje się, ze w przeglądarce już zieleni nie ma! Obrazek ma identyczne barwy co oryginał.

Wniosek: Windows nadaje coponiektórym programom jakieś swoje krzywe. Według mnie w tym przypadku akurat te krzywe nakladane są na PS oraz przeglądarkę obrazów Windows.

Rozwiązanie: ZA cholerę nie wiem co mam z tym zrobić....
W PS jest funkcja soft Proo'fingu. Ale nawet gdy zaznaczyłem wyświetlanie w formie profilu monitora, to mimo wszystko różni się to od oryginału na stronie.

Wiem, że Microsoft wprowadził teraz jakieś nowe cudo o nazwie WCS. Obawiam się, że od tego może to zależeć. Ale odnalezienie się w tym, oraz "co zmienić, by było git" jest ponad moje siły...
Jak długo pracowałem na poprzednich Winach, nie mialem takich cudów. Teraz zdurniałem doszczętnie..

Pomożecie?

Odp: problem z color managementem W7 x64 -> PS CS5
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpień 2010, 16:53:20 »
pozwolę sobie tylko dodać, że jeśli wklei się tego printscreena do Paint'a, to wyświetli się on poprawnie - tak jak na stronie www. Ale jeśli się go zapisze do jpg. To bedzie miał zielone zabarwienie, czyli analogicznie do zapisu z Photoshopa.
wnioskuję, że Paint nie otrzymuje tych dodatkowych krzywych...

Odp: problem z color managementem W7 x64 -> PS CS5
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Sierpień 2010, 17:27:42 »
1) Zainstaluj aktualne stery do karty graficznej.
2) W zależności od producenta wejdź w Panel Sterowania Nvidia lub ten od ATI. Tam masz zakładkę z zarządzaniem kolorami, może to ma jakiś wpływ na to.

3) Jeśli używasz firefox'a to zainstaluj sobie wtyczkę do robienia zrzutu ekranu z całej strony albo jej fragmentu. Zapomniałem teraz jak się nazywa, ale chyba poradzisz sobie z jej znalezieniem na stronie z addonami do ff.

4) Jeśli nie używasz FF to może jakiś program typu IfranView?