TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Windows 7 Professional - problemy z dyskiem zewnętrznym

Windows 7 Professional - problemy z dyskiem zewnętrznym
« dnia: 23 Sierpień 2010, 20:23:14 »
Witam.

Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem jak mój tzn.:

Po podłączeniu do komputera dysku zewnętrznego 2,5" przez usb albo przez sata i zasilanie z usb komputer albo nie widzi dysku i zwyczajnie się zamula i odmula dopiero w momencie odłączenia dysku albo próbuje go otworzyć co trwa bardzo długo i kończy się komunikatem o tym , że urządzenie nie jest dostępne. Czasami zdarzy się, że chce dysk skanować aby usunąć błędy co później trwa bardzo długo. Posiadam dysk zewnętrzny 2,5" 250GB Samsunga.

Ciekawostką jest fakt, że ten dysk nie ma raczej problemów przy współpracy z Windows 7 professional ale zainstalowanym na drugim komputerze (laptopie). Tam system bez problemu komunikuje się z dyskiem.

Co może być przyczyną takich problemów na komputerze stacjonarnym ?

Dodam, że system plików na tym dysku zewnętrznym to NTFS.
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpień 2010, 08:03:09 wysłana przez nitroduxe »

Odp: Windows 7 Professional - problemy z dyskiem zewnętrznym
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Sierpień 2010, 16:31:45 »
Czyli na innych komputerach działa ? Poprawnie działają inne urządzenia USB na porcie pod który podłączasz dysk ?

« Odpowiedź #2 dnia: 27 Sierpień 2010, 06:28:07 »
Tak, inne urządzenia podpięte do tego portu działają poprawnie. Dysk na innym komputerze też działa poprawnie.

« Odpowiedź #3 dnia: 27 Sierpień 2010, 06:54:17 »
Więc dysk jest sprawny, masz coś z systemem lub sprzętem. Zainstalowałeś wszystkie sterowniki? Podłącz dysk do komputera sprawdź w menadżerze urządzeń czy nie ma jakichś problemów jeśli nie to zaktualizuj sterowniki Driver Genius Pro jeśli nadal są problemy zrób reset biosu, może coś tam przestawiłeś? Jeśli to nie pomoże to zainstaluj XP na tym kompie i sprawdź czy dysk działa jeśli zadziała to wina leży po stronie Windows 7 a jeśli nie zadziała to wina sprzętu.

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Sierpień 2010, 16:43:23 »
Nie wiem czy miałeś doświadczenie z Linuksem, nawet jeżeli nie, proponuję ściągnąć livecd (system boot'owalny z płyty), odpalić i pod nim podłączyć dysk. Pozwoli nam to wybrać odpowiednią ścieżkę diagnostyczną. :)

Polecam: http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Sierpień 2010, 05:00:53 »
@Tommat - pod ubuntu na tym samym komputerze są również problemy z tym dyskiem, na innym komputerze pod ubuntu pracuje normalnie.

@Robert79513 - Po przeskanowaniu aplikacją Driver Genius Pro wykazał mi kilka nieaktualnych sterowników, jednak poszukiwanie ich w sieci jest dużym problemem ponieważ próbowałem to robić jakiś czas temu i nie mogłem nic znaleźć. Może po prostu napiszę e-mail do producenta płyty głównej ???

moja płyta to GIGABYTE GA-P35-DS3R http://www.gigabyte.pl/products/mb/driver/ga-p35-ds3r_20.html

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Sierpień 2010, 05:34:28 »
Rozwiąże twój problem z ściągnięciem sterowników na PW ;)

« Odpowiedź #7 dnia: 08 Wrzesień 2010, 14:44:46 »
Jeżeli pod Linuksem występuje także ten sam problem, możemy wykluczyć winę sterowników, a zarazem stronę programową i zejść na poziom sprzętu.
Załaduj w BIOS'ie ustawienia failsafe i sprawdź czy się coś zmieniło, szczerze, pomysł w tym przypadku z kapelusza, może jednak ... :)
Jeżeli problem zostanie, kup adapter USB na PCI, jest tani jak barszcz, a może rozwiązać problem. Daj znać !  8)