TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Dwa ekrany bootowania

Dwa ekrany bootowania
« dnia: 31 Sierpień 2010, 17:43:09 »
Witam

Mam pytanko. na swoim kompie mam zainstalowaną 7 w wersji ultimate i przy włączeniu kompa mam standardowy ekran bootowania, ten z tym migajacym paskiem.
Tego samego windowsa zainstalowałem na innym kompie i tam nie ma takiego samego ekranu bootowania. Jest czarne tlo i napis "Trwa uruchamianie systemu windows" z ta kolorową mrugajacą flaga.

Pytanie?

Od czego zalezy ten bootscreen?
dlaczego są dwa rózne?
Czy mozna je jakoś zamienić? Znaczy się jak zrobić aby zamiast tego standardowego paska, był ten drugi?

Odp: Dwa ekrany bootowania
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpień 2010, 18:05:54 »
Tak strzelam ; może to zależy od modelu karty graficznej
i zainstalowanych do niej sterowników  ???

« Odpowiedź #2 dnia: 31 Sierpień 2010, 18:11:45 »
może, ale obie karty sa ze stajni nv, tyle, ze rózne modele. W tym co jest ten standardowy pasek jest GF 8500GT a w tym drugim FX5500.
Generalnie rzecz biorąc to w tym mocniejszym kompie jest ten pasek a w tym słabszym ten fajny ekran bootowania.

Napewno to nie ma nic wspólnego z wydajnością kompa bo w pracy też mam win 7 tyle że profesional i tam też jest ten fajny ekran bootowania.

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Wrzesień 2010, 04:34:21 »
Witam

widze, że nikt nie ma zielonego pojecia jak to zmienić. google tez mi nic nie znalazło.
Ale powiem wam numer.
Własnie w eekend zmieniłem karte graficzną  ( z 8500GT na Gt240 ) i wyobraźcie sobie, że dziwnym trafem, mam teraz ten "ładniejszy" ekran bootowania.

Dziwne?  Nawet bardzo.....normalnie jestem głupi, bo niewiem od czego to zależy

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Wrzesień 2010, 08:09:35 »
Sprawdź jeszcze tę opcję:

włącz menu start, wpisz msconfig i kliknij. Następnie wybierz zakładkę rozruch i sprawdź opcję: uruchom bez interfesju GUI - odznacz ją.

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Październik 2010, 11:04:26 »
Witam

Sprawdzałem tę opcje i jedyne co się zmieniło, o to, że nie było wogole żadnego ekranu, podczas ładowania systemu. Jak cofnąłem zmiany to wrócił już ten ładniejszy.
Dziwne, niewiem od czego to zależy, ale fajnie że jest ten ładniejszy.
Pozdrawiam i dziekuje za wszelką pomoc