Witam, mam dość dziwny problem.
Otóż, dziś stworzyłem nowe konto, tak, by mama mogła pooglądać na nim film, żeby nie szperała mi na moim. Wszystko poszło dobrze, pozaznaczałem, że do przeglądania dysku C i D trzeba mieć uprawnienia administratora, zapisałem, wszystko grało, sprawdziłem - by otworzyć folder dysku C musiałem wpisać hasło i wszystko się ładnie otwierało.
Włączyłem ponownie komputer, już na swoim koncie administratora, chciałem usunąć coś z kosza i wyskakuje mi komunikat, że dysk C odmawia dostępu. Nie da się też otworzyć folderów C i D, mimo, że jestem na koncie administratora, cały czas komunikat, że odmowa dostępu. By stworzyć nowe konto, lub edytować to moje, też trzeba mieć uprawnienia administratora i co za tym idzie nic z tym nie mogę zrobić, mimo, że pokazuje wyraźnie, że jestem na koncie administratora - błędne koło. Wynika z tego, że będąc administratorem nie mogę przeprowadzać podstawowych czynności, bo nie mam uprawnień administratora :/
Mam na komputerze wiele danych, do których nie mam dostępu, co na dłuższą metę staje się uciążliwe.
Zrobiłem tak: uruchomilem kompa w trybie awaryjnym z obsługą sieci, wpisałem cmd, uruchomiłem jako admin (udało się), wpisałem komendę 'net user administrator /active:yes', potwierdzenie, że wpisałem pomyślnie. Utworzyło mi się konto admina. Stamtąd chciałem edytować pozostałe konta, otworzyć folder C i D ale... znowu lipa, nie da się po prostu. Znowu odmowa dostępu, a klikając na edytowanie innego konta nic się nie włącza, w ogóle, klikam bez celu. Spróbowałem na moim pierwotnym koncie, tam to samo, z tym, że nie da się uruchomić CMD jak admin
Proszę o pomoc.