TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Windows 7 i botowanie.

Windows 7 i botowanie.
« dnia: 21 Styczeń 2009, 22:11:49 »
Witam, mam problem. Moja instalka nie chcę się botować. Muszę ściągać jakąś inną z danymi do botowania, czy do istniejącej mogę dodać te pliki? Pozdrawiam!

Offline Camis

Odp: Windows 7 i botowanie.
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Styczeń 2009, 22:22:49 »
Odpal na windzie przez deamona, albo rozpakuj plik .iso (np. winrarem, lub 7-zip) do jakiegoś katalogu i odpal bezpośrednio setup.exe.

Ale radziłbym Ci najpierw sprawdzić sumę kontrolna tego obrazu... bo może walnięty jest.
Core 2 Duo E7200@4GHz / Gigabyte GA-EP35-DS3 / A-Data 4GB 800MHz / Galaxy 8800GT / Samsung F1 320GB

Delta DPS-400MB / Pioneer 215D@S15J / Pentagram Karakorum / Chieftec LBX-01B-B-B / Lcd Samsung 32

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Styczeń 2009, 22:29:59 »
Nie chodzi o to... Jeżeli sformatuje dysk, na którym był jakiś system, to jak potem zainstaluje Windows 7, jeżeli płyta się nie botuje?

Offline Mercor

• 557
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Styczeń 2009, 22:37:08 »
Nie zainstalujesz, nawet gdybys odpalil wiersz polecen to i tak nie uruchomisz instalatora z plyty. Musisz nagrac nowa plyte.

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Styczeń 2009, 23:36:38 »
Co takiego da mi nagranie nowej płyty, jeśli ona nie będzie się botować?

Offline Mercor

• 557
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Styczeń 2009, 23:57:34 »
Płyta nie bootuje Ci się ponieważ : albo ściągnąłeś zły obraz, albo źle się nagrała. Mówiąc o nowej płycie mam na myśli taką która będzie bootowała.

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Styczeń 2009, 00:02:28 »
W takim razie, w jaki sposób nagrać windows'a, aby się botował?

Offline gregor_y

• 1313
  • Ten użytkownik jest zabanowany na zawsze
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Styczeń 2009, 00:06:10 »
W takim razie, w jaki sposób nagrać windows'a, aby się botował?

Normalnie...

1.Sciągasz obraz płyty najlepiej że strony M$
2.Nero lub inne badziewie do wypalania płyt
3.Wybierasz opcje nagraj obraz na dvd
4.W bios przestawiasz opcje żeby bootowało z CDRomu...

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Styczeń 2009, 01:39:15 »
@Bart3zZz
Nie bierz się za to. Nie wiesz co jest z bootowalną płytą, chcesz sformatować dysk. Nie zrozum mnie źle. Wróżę Ci problemy.
Postaw sobie virtualną maszynę, zainstaluj se7en. Będzie kupe zabawy, doświadczeń a dużoooooooooooo mniej problemów.
Pozdrawiam

Offline Camis

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Styczeń 2009, 02:15:10 »
Nie chodzi o to... Jeżeli sformatuje dysk, na którym był jakiś system, to jak potem zainstaluje Windows 7, jeżeli płyta się nie botuje?

Robisz tak:

Przykładowo masz partycje C: i na niej masz aktualnie masz jakis system, wiec botujesz ten system. Rozpakowujesz obraz iso na partycje D: i odpalasz setup.exe

Wskazujesz ze chcesz zainstalowac na C: i wioila
Core 2 Duo E7200@4GHz / Gigabyte GA-EP35-DS3 / A-Data 4GB 800MHz / Galaxy 8800GT / Samsung F1 320GB

Delta DPS-400MB / Pioneer 215D@S15J / Pentagram Karakorum / Chieftec LBX-01B-B-B / Lcd Samsung 32

« Odpowiedź #10 dnia: 22 Styczeń 2009, 12:41:48 »
Jeśli możesz to jeszcze powiedz co masz na myśli, że się nie bootuje? Sporo problemów może przysporzyć z instalacją ta nowa winda. 3 razy ściągałem Windowsa 7 bo wcześniej zawsze obraz iso był rozwalony. A gdy już ściągnąłem poprawnie to miałem taki problem, że bootowanie zawsze zatrzymywało się na "Starting Windows". Ale można powiedzieć, że problem sam się rozwiązał. Po prostu resetowałem go z 10 razy i w końcu "zaskoczył", więc może i ty tak spróbuj.
A jeśli chcesz sprawdzić czy obraz jest poprawny to odpal go u jakiegoś kumpla który ma XP i odpal instalator. Przy instalacji będzie że rozpakowywuje pliki do instalki. Jeśli rozpakowywanie przejdzie w 100% bez żadnych problemów to oznacza że obraz jest poprawny.

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Styczeń 2009, 13:34:35 »
Panowie chyba się nie zrozumieliśmy. Wiem, co to botowanie plyty. Chodzi mi o to, że. Chcę, aby plyta z windows'em 7 się botowala tak jak moj Windows Xp, tzn: gdy wkladam plyte z xp to pokazuje sie i bios i jest napis "nacisnij dowolny klawisz, aby spowodowac rozruch dysku", takiego czegos nie mam przy 7, a o to mi chodzi. Prosciej nie potrafie wyjasnic. Pozdrawiam!

PS Nie mam polskich znakow, bo cos z klawiatura nie tak.

Offline gregor_y

• 1313
  • Ten użytkownik jest zabanowany na zawsze
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Styczeń 2009, 13:38:42 »
Panowie chyba się nie zrozumieliśmy. Wiem, co to botowanie plyty. Chodzi mi o to, że. Chcę, aby plyta z windows'em 7 się botowala tak jak moj Windows Xp, tzn: gdy wkladam plyte z xp to pokazuje sie i bios i jest napis "nacisnij dowolny klawisz, aby spowodowac rozruch dysku", takiego czegos nie mam przy 7, a o to mi chodzi. Prosciej nie potrafie wyjasnic. Pozdrawiam!

PS Nie mam polskich znakow, bo cos z klawiatura nie tak.

Czyli masz obraz walniety...bootuje normalnie jak XP sciągałem ze strony M$...

« Odpowiedź #13 dnia: 22 Styczeń 2009, 13:45:25 »
No widzisz, ja z wareza ściągałem. Pociągne jeszcze na 2 systemach i poczekam na oficjalną 7. Dzięki wszystkim i pozdrawiam!

PS Temat można zamknąć.

« Odpowiedź #14 dnia: 24 Styczeń 2009, 05:02:55 »
Jeśli masz w biosie ustawione bootowanie w kolejności od Dysk CD, nast. jakiś X z systemem, to: Mam w pracy podobnie. internet radiowy przy pobieraniu plików robi braki w CRC obrazu/pliku. Czasami staje w miejscu i dopiero odświeżenie downloadu rusza dalej. Pobież obraz najlepiej za pomocą FlashGeta lub BitCometa. Wtedy nie zrobi się sitko.