TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Problem z instalowaniem świeżej kopii Windows 7

Offline Cim

Problem z instalowaniem świeżej kopii Windows 7
« dnia: 16 Listopad 2010, 10:25:01 »
Wczoraj postanowiłem zreinstalować sobie system, bo już mulił i podczas instalacji pojawił się problem. Otóż podczas wyboru, gdzie ma być zainstalowany system, wyskoczył mi taki błąd:

Uploaded with ImageShack.us

Pierwszy raz mi się to zdarza. O jakie sterowniki woła?

Poniżej specyfikacja kompa. Jeśli coś więcej potrzebne, to prosze dać znać.

Typ procesora                                     Intel Pentium 4 630, 3000 MHz (15 x 200)
      Nazwa płyty głównej                               ASRock 775i65PE  (5 PCI, 1 AGP, 4 DDR DIMM, Audio, LAN)
      Mikroukład płyty głównej                          Intel Springdale i865PE
      Pamięć fizyczna                                   1024 MB  (PC3200 DDR SDRAM)
      DIMM1: Kingston K                                 512 MB PC3200 DDR SDRAM  (2.5-3-3-8 @ 200 MHz)  (2.0-3-3-7 @ 166 MHz)
      DIMM3: Kingston K                                 512 MB PC3200 DDR SDRAM  (3.0-3-3-8 @ 200 MHz)  (2.5-3-3-7 @ 166 MHz)  (2.0-2-2-6 @ 133 MHz)
      Typ BIOS'u                                        AMI (06/05/06)
      Port komunikacyjny                                Port komunikacyjny (COM1)
      Port komunikacyjny                                Port drukarki ECP (LPT1)

Magazyn:
      Kontroler IDE                                     Kontrolery Intel(R) 82801EB Ultra ATA Storage Controllers - 24DB
      Napęd dyskietek                                   Stacja dyskietek
      Napęd dysków optycznych                           Optiarc DVD RW AD-5170A ATA Device  (DVD+R9:8x, DVD-R9:8x, DVD+RW:18x/8x, DVD-RW:18x/6x, DVD-ROM:16x, CD:48x/32x/48x DVD+RW/DVD-RW)
      Status dysków SMART                               Nieznane

Sprawdzałem jeszcze opcję z instalacją systemu XP, ale też nie hula. Po skopiowaniu plików przez instalator wyskakuje blue screen z błędem BAD_POOL_CALLER
Ogólnie to dzisiaj kupiłem dysk SATA, sformatowałem go, utworzyłem partycje i próbowałem instalować Windowsa 7 tak jak wczoraj na poprzednim dysku i tutaj również wyskakuje ten sam błąd, z tą różnicą, że tym razem wykrywa mi dysk (ten nowy) z partycjami, ale jak wybiorę partycję, to wyskakuje "setup was unable to create a new system partition or locate an existing system partition. See the Setup log files for more information". Natomiast jak ruszam instalkę z BIOSa to tak jak poprzednio, skopiuje pliki, pojawia się tapeta w tle i nic się nie dzieje :/

Nie wiem już co mam robić, żeby dało radę zainstalować.
Po drugie, gdzie są te pliki z logami, gdzie niby są zapisane błędy podczas instalacji?
Po trzecie, podczas startu kompa na początku przy dysku widnieje napis Ultra DMA Mode-2, S.M.A.R.T. Capable but Disabled

Odp: Problem z instalowaniem świeżej kopii Windows 7
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Listopad 2010, 15:01:32 »
Skoro wykrywa Ci dysk i partycje to najlepszym sposobem będzie usunięcie wszystkich partycji, a instalator sam sformatuje dysk i zrobi jedną partycję i powinno się zainstalować. Potem nie ma problemu z podziałem dysku. Jest wiele darmowych programów które temu służą.

Natomiast jeśli chodzi o Ultra DMA Mode-2, S.M.A.R.T. Capable but Disabled.. w biosie powinieneś mieć opcję S.M.A.R.T for Hard Disk, ktora standardowo jest wyłączona. Wystarczy włączyć i powinien pokazywać się napis Ultra DMA Mode-2, S.M.A.R.T Capable and Status OK.