TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Problem otwierania plików w domyślnych programach

Problem otwierania plików w domyślnych programach
« dnia: 20 Grudzień 2010, 05:10:49 »
Kilka dni temu nagle bez wyraźnej przyczyny coś się pomieszało z otwieraniem plików w domyślnych programach.

Przykładowo zawsze miałem tak że pliki .torrent otwierały się po kliknięciu w programie utorrent, a teraz nagle otwierają się w Operze (Opera nie była instalowana/aktualizowana ostatnio, siedzi w systemie prawie od zawsze). Albo np. pliki filmowe, jak np. avi na upartego próbują się uruchomić w WMP, a zawsze robiły to w AllPlayer. Mało tego, kiedy próbuje ręcznie wyszukać program w którym ma dany plik się uruchomić... nic się nie dzieje, to jest plik w ogóle nie chce się uruchomić po wybraniu programu. Nic też nie daje opcja by pliki zawsze uruchamiały się w wybranym przeze mnie programie, nic się w ogóle nie zmienia.

Nie wiem jak mam sobie z tym poradzić i gdzie szukać przyczyny. Antywirusy nic nie znalazły. Może to jakaś ostatnia aktualizacja systemu coś pomieszała?

Offline tomeh

• 191
Odp: Problem otwierania plików w domyślnych programach
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Grudzień 2010, 05:28:23 »
Wybiera się plik - otwórz za pomocą i wybiera czy zawsze ma otwierać za pomocą danego programu.
Serwis ToTemat. Artykuły na różne tematy.

Offline kamiton

• 1287
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Grudzień 2010, 07:16:55 »
dokładnie jakas aktualizacja bo mnie to tez spotkało, a tak przy okazji to i ja mam pytanie odnosnie wyswietlania plików w oknie exploratora - do tej pory w widoku plików jako lista nie widniały mi rozszerzenia plików (avi,exe,itp). teraz widnieją i za chiny nie moge znalesc czegos gdzie mozna sie pozbyc tych rozszerzen .jak by ktos na to wpadł to super.

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Grudzień 2010, 07:38:31 »
Wybiera się plik - otwórz za pomocą i wybiera czy zawsze ma otwierać za pomocą danego programu.

Przecież napisałem że to nie działa.

Raz zadziałało, tak jakby, bo próbowałem wybrać dla plików filmowych program allplayer, no i wybrałem.. no i teraz filmy chcą mi się uruchomić w Internet Explorer :/

Jest jakieś rozwiązanie? Czy też muszę czekać do następnej aktualizacji? :/
« Ostatnia zmiana: 20 Grudzień 2010, 07:43:53 wysłana przez Liseq »

Offline kamiton

• 1287
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Grudzień 2010, 07:54:45 »
ja przywrociłem sobie system - po pobraniu trzech aktualizacji - jak do tej pory czekam na nie bo sobie ich nie zapisałem zeby odchaczyc .

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Grudzień 2010, 10:31:31 »
Do kamiton, jesli chodzi o rozszerzenia plikó typu*.avi itp to musisz wejsc "opcje folderów". Po otworzeniu jakiegos okna w pasku na górze takie menu jak "organizuj" i tam są opcje folderów, nastepnie klikasz zakłądkę "widok" i zaznacz " ukryj rozszerzenia znanych typów plików"
islnader90 - COMA

Offline kamiton

• 1287
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Grudzień 2010, 11:16:28 »
no i własnie : hmm bo jest zaznaczone a dalej wyswietla , jednak przywracanie chyba nie do konca naprawiło problemy. coz szykuje sie chyba format bo coraz wiecej dostrzegam problemow - od wczoraj ikony w przeglądarce na pasku szybkiego wyboru sie nie wyswietlają. a nic nie robiłem od czasu przywracania systemu po zainstalowaniu trzech aktualizacji.

« Odpowiedź #7 dnia: 21 Grudzień 2010, 11:22:11 »
Wiesz ja miałem podobny problem ale wtedy gdy bawiłem się linuxem i miałem dwa systemy na raz, oczywiście reinstall pomógł chociaż teraz mam problem ze sterownikami do karty dzwiekowej :P, wracając w takim razie nie mam pojecia.. moze poszukaj gdzies tego w rejestrze i tam trzeba zmienic... a i nie bawiłes sie przypadkiem programem Sunrise Seven ?
islnader90 - COMA

Offline kamiton

• 1287
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Grudzień 2010, 12:39:54 »
nie - od dawna nie

« Odpowiedź #9 dnia: 25 Grudzień 2010, 08:33:44 »
w takim razie poszukaj w google który wpis rejestru jest za to odpowiedzialny, to na bank musi pomóc. Jęsli wpadnę na trop dam znac, na razie mam duzo innych rzeczy wiec nie moge za Ciebie poszukac... :(
islnader90 - COMA