Witam.
Kilka dni temu sprawiłem sobie nowego lapcia Samsung RF510 z W7HP na pokładzie.
Potrzebuję go do odbierania obrazu z dołączanej kamery, poprzez urządzenie do przechwytywania video: EasyCap USB 2.0 - Używałem go w starym laptopie z XP. Ten niestety trafił do serwisu.
Wczoraj spędziłem pół dnia, to późnej nocy na wyszukiwaniu sterowników, które by działały pod W7.
Większość znalezionych plików nie chciała się uruchomić, nawet w trybie zgodności z XP i jako administrator. Niektóre się dały, ale system po nich nie widział urządzenia.
W końcu znalazłem plik, który uruchomił się i system widział po nim urządzenie jako SMI grabber Device.
Niestety przy próbie uruchomienia, system wywalił komunikat o braku podpisu cyfrowego sterownika tegoż sprzętu, więc Bill mnie bardzo przeprasza, że ma w d... moje potrzeby, bo musi zarabiać na licencjach sterowników. Ale w ramach ustępstwa mogę odinstalować sterownik, to MS będzie mi wdzięczne.
Próbowałem więc obejść ów podpis, ale okazało się, że nie mogę ani uruchomić systemu w trybie awaryjnym (instalacja sterowników bez podpisu), ani edytować pliku gpedit.msc, bo system go nie widzi. Chodź przeszukanie dysku z pokazaniem plików ukrytych wykazało aż 7 tychże plików na dysku.
Mam wobec tego pytanie:
Czy można jakoś zainstalować taki sterownik nie podpisany, w W7HP, lub jeżeli nie da rady, to czy wie ktoś gdzie mogę znaleźć sterownik do Video Grabbera EasyCap USB 2.0, pod W7 i do tego z podpisem cyfrowym?
Sterownik który znalazłem nazywa się: stk1160 jeżeli to w czymś pomoże.
Proszę tylko o łopatologiczną odpowiedź krok po kroku. Dopiero od paru dni mam W7 i kompletnie nie znam tego systemu, a w porównaniu do XP jest kompletnie wszystko pomieszane tak, jakby ktoś nie miał pomysłu, a nie chciał kopiować XP, to wszystko pochował i ukrył.
Dlatego jak ktoś na pisze, że mam coś zrobić w panelu "przesuwanie okienek i drzwiczek" to prosiłbym też o opis jak się do tego panelu dostać.
Dziękuję.