→gregor_y
nie znam statystyk ale mogę napisać Ci tak...
mam komputer w domu od ponad 2 lat xDD
nie interesowało mnie ich zagadnienie, interesuję się muzyką...
jedyne co mnie skłoniło do zakupu komputera to to że chciałem go mieć do edycji muzyki xD
ja byłem głąbem komputerowym...
Komputer kupiłem z preinstalowaną mandrivą i przy pierwszym uruchomieniu byłem zszokowany.. ściągam program (exe) a tu nie odpala...
zainstalowałem windowsa xp (miałem wówczas z tym małe kłopoty) korzystałem 2 miesiace z xp, potem z ciekawości
sformatowałem dysk, zainstalowałem windowsa xp i mandrive 2007 discovery obok siebie i zacząłem kombinować...
Wciągnęło mnie i polubiłem mandrivę... nie uzyskałem pomocy na forum mandrivy... nikt mi nie pomagał, potem pojawiłem się na forum dobrych programów(tam już była dobra pomoc), trochę czasu minęło i kolega polecił mi ubuntu, dał płytki z 6.06 bo innych nie miał, ale ja potem i tak zupgradeowałem się do świeżego wówczas 7.04 i uwielbiam ten system...
skoro taki newbie mógł poznać linuxa to wydaje mi sie że każdy może...ba! dzięki linuxowi poznałem swój komputer i zasady jego działania ;] a przy okazji zacząłem interesować się kreatywną swerą świata komputerowego i poduczyłem się podstaw php (nadal się uczę) i python'a ;] o bashu nie wspominam bo to obowiązek ;] ale przyjemny ;]
Ogólnie mnie wciągnął delikatnie ten temat...
przetestowałem od tamtego czasu na wirtualnych maszynach mnóstwo dystrybucji linuxa i systemów nixowych, przetestowałem mnóstwo windowsów (3.01, 95, 98SE, beta xp - screeny są na dobrych programach, kilka buildów longhorna, vista i obecnie seven, windows serwer 2008 również w wersji core), miałem nawet os x'a 10.4.8 (jeos) co przyprawiło kilku ludzi o szok xD co śmieszne, są na tym świecie tacy którzy uważają że i mac jest trudny w obsłudze...
Ja powiem tak często te wojny systemowe toczą się o paski, kolorki i inne pierdółki i często sami userzy nie znają swoich windowsów... przeciętny user windowsa nawet nie wie że jedna z jego wersji ( w kilku edycjach) wydawana jest w trybie tekstowym... często broniący windowsa często sami go nie znają a za argument ku temu że windows jest lepszy stawiają że chodzi gta....
niezależnie od tego czy ktoś używa windowsa czy linuxa powinien interesować się swoim systemem...
czemu?
to proste... żeby później nie było płaczu gdy ktoś nas shackuje lub żeby po prostu nie wydawać dużych pieniędzy na serwisy...
instalacja windowsa to koszt nawet 150zł!!! mimo że tego typu pierdoły to banał ale są ludzie którzy płacą...
Jeśli ktoś pisze że linux jest trudny i dlatego gorszy to dla mnie żaden argument...
Owszem jeden szuka jednego, drugi zaś czegoś innego i nie można narzucać woli typu korzystaj z linuxa lub windowsa... ale user który wchodzi w świat komputerów powinien się zorientowac i w jednym i w drugim i zastanowić się co będzie najoptymalniejsze...
Dobrze wiem że trudno jest kogoś zachęcić do linuxa przez internet ;] kiedyś gdy zaprosiłem kilku znajomych, zademonstrowałem wszystkie metody instalacji programów, efekty pulpitu i rózne inne pierdoły ;] korzystają z ubu do dziś ;] ale w ich przypadku nie dlatego że uważają iż windows jest gorszy bo zupełnie się na tym nie znają... korzystają ponieważ ubuntu im się spodobało ;] chociaż mają windowsa xp obok ;p