daj link do tego torrenta...
"brak spójności, standaryzacji"
spójności i standaryzacji....
buehehe!!! właśnie widać jakie wszystko jest spójne i przejrzyste po tym jak działa xDD
poza tym rusz coś w systemie a złamiesz zapisy licencyjne!
co śmieszne programiści piszacy pod windowsa i tak korzystają z otwartych standardów xD jako przykład podam np. qt w gadu gadu i bardzo popularne openGL w grach xD
jakiś czas temu zajrzałem do ASP.NET i mnie zatkalo xD
kod taki przejrzysty i prosty.. xD
Spójrz na architekturę windowsa... to jeden wielki bałagan.. wszystko od wszystkiego zależy.. wywalisz np. explorator i nie uruchomisz już żadnego okienkowego programu... co śmieszne nie ma i nie można zatsosować zamiennika xD
Windows na serwer dobrze żarty... przy windowsowym zarządzaniu prawami.. buehehe xD
Sam microsoft udostępnia wytrychy do swojego dziecka.... choćby cofee i masa trojanów jaką produkują...
zachęcam m.in. do lektury hacking.pl
notatnik podałem jako przykład... masz masę środowisk programistycznych i narzędzi do sprawdzania błędów nawet w postaci pluginów do notatników.
wiesz notatnik w linuxie wygląda trochę inaczej niż w windowsie... widać że brak Ci jakiego kolwiek rozeznania..
Skoro notatnik się nie nadaje to skąd taka wielka popularność notepad++?
że nie jesteś zorientowany to podrzucę Ci screen
to notatnik z windows vista:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/archive/d/da/20070408124325!Notepad_Vista.pnga to np. kate:
http://img134.imageshack.us/img134/5158/kateyd7.pngWindowsowe API jest proste wygodne i srututu.. poprzestawiaj sobie ikonki na pulpicie i masz bałagan w rejestrze...
a jak już masz ten bałagan to sobie ręcznie go wyczyść xD
A teraz sytuacja z życia wzięta... jesteś administratorem serwera, pojawił się straszny wirus no i chcesz załatac lukę w systemie ale? nie możesz! czemu? bo musiałbyś zmienić kod systemu co jest nielegalne w przypadku windowsa...
i trzeba czekać na poprawkę!!!
co do win 2000 to wiadomo że cały to napewno na linuxie napisany nie był... kiedyś jeszcze za czasów xp (tj. gdy się pojawił) często rozmawiali miedzy sobą na ten temat... ja byłem zielony ale to zapamiętałem ;] na xp ludzie też psioczyli, no niby załatany ale nadal rmdir C:\ /s /q robi swoje, nawet na sevenie ;] i nie musisz miec praw admina!!!
czyli od czasów DOS'a nie wiele się zmieniło ale masz za to glass...
Reasumując wspomnę tylko że m.in to forum oparte jest o otwarte standardy