Tak, ja jestem skupiony wokół technologii Microsoftu, bo są mi najbardziej bliskie.
Widać też, jak mocno różni się nasz pogląd na programowanie - ty piszesz stronke w PHP, pewnie używasz MySQL.
Ja nie mogę sobie pozwolić na użycie MySQL, bo nie ma to sensu, gdy mam 5 gigabajtową bazę w całości stworzoną i działającą na MS SQL...
Microsoft Project? Tak, kolejne świetne narzędzie. Dlaczego? Bo integruje się dość dobrze z MS SQL, czyli jest skalowne, elastyczne i wydajne.
Sam znam je bardzo słabo (tylko podstawy), ale też nie widzę potrzeby poznania go bardziej, bo nie zarządzam projektami, tylko je pisze.
Mówisz, że Visual Studio nie jest potrzebne do pisania stron.
Zgodzę się, że to ogromny kolos, potrafi pożreć zasoby niejednego komputera i nawet 8 Gb to dla niego czasami za mało. Fakt, troszkę przesadzili dorzucając do niego nową funkcjonalność, nie patrząc na wydajność. Ale to odczuwa się przy naprawdę ogromnych projektach. A do stron? Najlepsze narzędzie do pisania w ASP.NET, nie wyobrażam sobie pracy nad stroną bez Visual Studio 2008!
Myślę, że tryb pracy pełnoekranowej w Visual Studio jest równie prosty i wygodny jak w twoim edytorze. A nadchodząca wersja 2010 szykuje spore zmiany w interfejsie, a przedwszystkim wsparcie dla środowisk wielomonitorowych.