TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Zmniejszenie partycji systemowej

Zmniejszenie partycji systemowej
« dnia: 31 Lipiec 2011, 13:24:31 »
Witam, to praktycznie mój drugi dzień z Win7 i przeniesienie się z XP sprawia mi trochę problemów.
 Otóż przy instalacji systemu namieszało mi w głowie trochę tworzenie partycji mnie przerosło (pomyślałem, najpierw system, partycjami zajmę się później).
 Zainstalowałem go, wszystko działa sprawnie, wziąłem się za próbę zmniejszania partycji z pomocą narzędzia systemowego Zarządzanie komputerem. Mój dysk ma 500GB, chciałem przeznaczyć około 100GB na partycję systemową + sterowniki i inne pierdoły, jednak tutaj pojawił się problem. Dysk pozwolił się podzielić tylko na połowę, dalej nie drgnie, załączam screen:

Próbowałem już defragmentować, zmniejszać plik stronnicowania i szczerze mówiąc skończyły mi się pomysły.
 Wiem, że mógłbym użyć jakiegoś programu pokroju Parition Magic, ale chciałbym się do niego uciec jako ostateczności i wolałbym zrobić to przez system.
 Jakieś rady?

Pozdrawiam.

Ps. Jeśli to ma znaczenie, korzystam z Win7 Professional x64 z MSDNAA

Odp: Zmniejszenie partycji systemowej
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Sierpień 2011, 18:11:48 »
Spróbuj ściągnąć Mini Tool Partition Wizard Home Edition i wtedy sobie poradzisz. Najpierw zmniejsz C, a potem utwórz nowy dysk. Możesz też zmniejszyć C i D, a potem z utworzyć E. Masz spory wybór. Najważniejsze zmniejszyć C do wymaganej wielkości.