Witam,
Na pewno wielu z was miało niezmiernie wielki problem z poprawnym zainstalowaniem swojego niekompatybilnego modemu Huawei, pod siódemką. Sam dzisiaj przez dłuższą część dnia borykałem się z tym fantem. Jak wiadomo po podpięciu naszego modemu pod port usb, wykrywany on jest jako pamięć masowa i w żaden sposób nie współpracuje z programem dołączonym do np. blueconnect.
Oczywiście w MENADŻERZE URZĄDZEŃ, w zakładce KONTROLERY MAGISTRALI SZEREGOWEJ, możemy ZAKTUALIZOWAĆ OPROGRAMOWANIE STEROWNIKA kontrolera który zainstalował się jako MASOWE URZĄDZENIE MAGAZYNUJĄCE, tak aby instalowało się z PC, po czym dopiero po tych zabiegach prawidłowo wykryło nasz modem, ale jak dla mnie jest to po prostu zbyt skomplikowane i czasochłonne. W dodatku nie zawsze wychodzi za pierwszym razem
.
A więc tak:
1. Broń Boże i święta matko Tereso z Kalkuty nie podpinaj teraz modemu do USB! Najpierw zainstaluj program MOBILE PARTNER (jest to program wolny Huawei, dlatego też działa w każdej sieci), załączony niżej.
2. Po uprzednim zainstalowaniu programu, włączeniu go, podepnij urządzenie do pierwszego wolnego portu.
3. Cierpliwie czekaj aż wszystkie sterowniki zostaną zainstalowane.
4. Jeśli teraz wszystko poszło jak po maśle, możesz zabierać się za konfiguracje połączenia.
Wchodzimy w zakładkę TOOLS/ OPTIONS/ PROFILE MANAGEMENT/ następnie wybieramy NEW. Wszystko ustawiamy w taki sposób (podaje przykładowo dla ERY, ustawienia innych sieci znajdziecie na ich stronach!!).
Profile Name: blue connect
APN ustawiamy na STATIC i wpisujemy: erainternet
Access Number: *99#
Username i Pass: erainternet
5. Teraz klikamy OK, następnie CONNECT i w dalszym ciągu cieszymy się mobilnym internetem w naszej siódemce. Miła Pani w erze mówiła, że to niemożliwe, a jednak działa
MOBILE PARTNER:
http://www.sendspace.pl/file/7cdfef9775dc4788f8ccbf4
/edit: jakby ktoś chciał mogę też dokładnie opisać sposób, który krótko opisałem we wstępie