TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Windows 7 HP 64bit PL na Compaq'u

Windows 7 HP 64bit PL na Compaq'u
« dnia: 25 Kwiecień 2012, 19:38:07 »
Witajcie,

posiadam laptopa Compaq Presario CQ57-303SW z Windowsem 7 Home Premium 64bit PL - Service Pack 1. Moje pytanie brzmi - czy jeśli teraz pobieram z internetu "czystą" instalkę tego systemu bez Service Pack'a a posiadam oryginalny klucz licencyjny (nalepka na spodzie laptopa), to czy po sformatowaniu systemu, zainstalowaniu tej "czystej" wersji i wklepaniu klucza, który mam teraz będę mieć problemy z zalegalizowaniem tego systemu? Ogólnie - czy posiadanie niezainstalowanego Service Pack'a (a posiadanie klucza do wersji systemu z tym dodatkiem) na komputerze tworzy problemy z legalizacją systemu?

Offline igbron

• 166
Odp: Windows 7 HP 64bit PL na Compaq'u
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Kwiecień 2012, 22:49:55 »
Jeżeli system był aktywowany z tym serialem na nalepce i nie zmieniona była konfiguracja laptopa (dysk, karta grafiki) to z aktywacją nie powinno być problemu. Drugim sposobem do sporządzenia kopii aktywacji systemu który obecnie posiadasz użyj programu Token Restore np.wersji 2.2, gdzie będziesz mógł po nowej czystej instalacji poprzez opcję restore przywrócić uprzednią aktywację. W grę możne również wchodzić aktywacja telefoniczna, trwa trochę dłużej ale też jest skuteczna.

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Kwiecień 2012, 23:15:24 »
Nie zmieniałem nic. Laptop jest zupełnie nowy. Wyjęty z pudełka raptem dwa dni temu. Doinstalowałem jedynie kilka programów, ale niczego nie ruszałem. Teraz pobieram "czystą" instalację - service pack będę chciał doinstalować ewentualnie później.

Offline igbron

• 166
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Kwiecień 2012, 08:28:32 »
Radził bym zrobić kopię systemu na partycji recovery, jeżeli ten laptop nie posiada jej wykonanej fabrycznie. W instrukcji obsługo jest opisane jak odzyskać system z tej partycji. Nie bardzo rozumiem dlaczego chcesz instalować od nowa dopiero co zainstalowany system przez producenta. Na płycie z oprogramowaniem do kompa powinna być dołączona płyta z dodatkowym oprogramowaniem i sterownikami na której powinien być program, prawdopodobnie o nazwie ALL Recovery, który służy do tworzenia kopi zapasowej systemu w razie awarii na płytach DVD (w moim przypadku jest to pięć płyt). Istnieje też  bardzo dobry ale płatny program o nazwie Acronis True Image Home 2011, przy pomocy którego tworzysz obraz lub kopię systemu na dysku przenośnym. Polecam.

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Kwiecień 2012, 11:03:32 »
Już tłumaczę dlaczego tak mi zależy na formacie :) Producent podzielił mój 320GB dysk w taki sposób: C: 278GB, HP: 4GB, Recovery: 15GB. Ponieważ nie uznaję tej polityki, zamierzam przeinstalować wszystko i zrobić to po swojemu - tak aby wywalić niepotrzebne programy, które zalegają i tylko zajmują mi miejsce na dysku. Nie jestem w stanie usunąć wszystkich poprzez zwykłą deinstalację, dlatego chcę postawić system na nowo, wrzucić tylko to co potrzebuję i cieszyć się 100% wydajnością komputera zamiast zamulać razem z nim :) Dzwoniłem własnie do HP i powiedzieli, że mają jedynie kopie Recovery w dodatku odpłatnie - podziękowałem bo wróciłbym do stanu wyjściowego w momencie zakupu. A pobrany przeze mnie Windows z internetu miał jakiegoś buga i wysypał mi się zanim jeszcze cokolwiek zacząłem.