TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Problem ze zmianą na użytkownika standardoweg i kontrolą konta użytkownika (UAC)

Witam forumowiczów,
 Problem wygląda w ten sposób: na domowym komputerze mam dwa konta - 1 standardowy i 1 administrator. Potrzebowałem dostępu do administratora, ale ponieważ rzadko korzystam z tego PC zapomniałem hasła. Skorzystałem z jakiegoś programu odpalanego z płytki i nadałem prawa administracyjne użytkownikowi standardowemu pod BIOSem. I teraz mam problem ponieważ nie mogę z powrotem zrobić tego użytkownika standardowym. (podejrzewam ze użytkownik standardowy stał się takim administratorem jak ten wbudowany, a nie zwykły z typem administratora)

W Windows 7 w panel sterowania > konta użytkowników >...> zmień typ konta robię tak jak powinno być, ale typ się nie zmienia, żadnej reakcji. Co ciekawe kiedy założę inne konto typu standardowego i uruchomi się okno kontroli konta użytkownika z prośbą o podniesienie uprawnień nie ma żadnych administratorów na liście (tak jak na zdjęciu):

[obrazek nie jest już dostępny]

Sporo szukałem, ale nic nie znalazłem, dlatego proszę was o pomoc
« Ostatnia zmiana: 23 Marzec 2023, 14:50:50 wysłana przez Mirahz »

Offline igbron

• 166
Stwórz czasowo konto super administratora, gdzie będziesz mógł w dowolny sposób tworzyć nowe konto np zwykłego urzytkowsnika wg poniższej instrukcji.
Konto Super Administratora zostało w systemie Windows Vista i Windows 7 wyłączone oraz ukryte. Konto to jest odgórne w stosunku do innych utworzonych kont oraz posiada duże uprawnienia. Konto takie może być przydatne w wielu przypadkach, możemy dzięki niemu naprawiać usterki w systemie Windows. Dzięki temu koncie możemy sprawować kontrolę nad innymi kontami posiadającymi uprawnienia administratora. Konto Super Administratora pozwala w pełni podejmować decyzje za pomocą Wiersza polecenia. Umożliwia ono omijanie procedury przymusu potwierdzania decyzji w mechanizmie Kontroli Konta Użytkownika.

Uwaga: Konto Super Administratora jest wyjątkowo ważne w systemie operacyjnym. Zakładając dla niego hasło powinniśmy zadbać, aby było ono mocne, składające się z liter i cyfr z dużą ilością znaków. Pozwoli to na zmniejszenie możliwości przejęcia kontroli nad całym systemem operacyjnym przez osoby nieupoważnione.
 Aby aktywować konto Super Administratora należy:
W Menu Start wybieramy Wszystkie programy > Akcesoria > Wiersz polecenia (poprzez prawy przycisk myszy aktywujemy menu kontekstowe, z którego wybieramy Uruchom jako Administrator)
Następnie wpisujemy polecenie:
Net user administrator /active:yes
Net user administrator x (w miejsce x wpisujemy hasło)
Aby wyłączyć konto Super Administratora należy wpisać polecenie:
Net user administrator /active:no
Uruchamiamy ponownie komputer.

Może w ten sposób rozwiążesz swój problem.

Niestety, nawet w trybie awaryjnym nie chce.
W Panelu sterowania > narzędzia administracyjne > zarządzanie komputerem > użytkownicy i dalej właściwości użytkownika, próbowałem usunąć tego użytkownika z grupy administratorów, ale jak klikam zastosuj to pojawia się komunikat: "Podczas rejestrowania zmian przynależności do grupy dla użytkownika X wystąpił przynajmniej jeden błąd.", a potem: "Podczas próby zapisania właściwości użytkownika X wystąpił następujący błąd: Określona nazwa konta nie jest członkiem grupy". Da się to jakoś zrobić?
« Ostatnia zmiana: 29 Październik 2011, 12:08:09 wysłana przez Piesiu567 »

Offline alan

• *
  • 10
  • ~ALAN~
    • Google
A próbowałeś otworzyć konto SA i z niego zrobić wszystko tak jak chcesz?
Pozdrawiam

a konto SA to jest ten administrator wbudowany? Przez niego też próbowałem i nic
Czy jest możliwe aby użytkownik miał prawa administracyjne, ale nie należał do grupy administratorów?
« Ostatnia zmiana: 31 Październik 2011, 13:30:28 wysłana przez Piesiu567 »

Offline igbron

• 166
To nie jest ten administrator który tworzony jest podczas instalacji systemu. Czytaj dokładnie ci napisałem we wcześniejszym poście. Konto Super Administratora jest ukryte i aktywuje się je tak jak napisałem wcześniej.

Czyli to jest administrator wbudowany. Próbowałem